IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асоциациите по ВиК са още на хартия

Те са изградени, но не са започнали дейността си, като обединението на ВиК операторите тепърва предстои, коментира Наталия Димитрова от МРРБ

14:05 | 23.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Асоциациите по ВиК са още на хартия

В над 98% от територията на страната хората имат достъп до питейна вода. По отношение на отпадните води обаче нещата стоят доста по-зле, коментира Наталия Димитрова от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по време на конференцията „Воден сектор – германският опит и възможности”, Германо-Българската индустриално-търговска камара и Dreberis.

С други думи България частично е изпълнила Директивата за водите, като изоставянето ни е именно в областта на отпадните води, затова и през следващия програмен период изграждането на пречиствателни станции за отпадни води е толкова важна дейност, допълни още тя.

През юни Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) стартира проект, чиято цел е да изгради информационни системи за развитието на водния сектор у нас, стана ясно още от презентацията на експерта.

По проекта например ще бъде направена информационна система, в която ще бъдат включени данни за язовирите в България. Друга система ще подпомага функционирането на асоциациите по ВиК, които трябва да бъдат изградени, съгласно готвените промени в Закона за водите.

Реформата в сектора започна още през 2009 година. Тя предвижда създаването на 51 територии и създаване на водни асоциации по ВиК, които ще доставят услугата. Към момента са създадени 28, от предвидените 29 асоциации. За съжаление обаче те функционират все още само на хартия, обясни експертът.

Липсва капацитет, липсва дори и оборудване – компютри и друга техника за функционирането на организациите, допълни още Димитрова.

Асоциациите трябва да подпомагат дейността на ВиК-операторите, а Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) контролира процеса.

Тази промяна се наложи зарази разпокъсаността на ВиК операторите в момента. По този начин те нямат възможност да развиват и модернизират мрежите си.

„Предвиждаме броят на операторите да бъде равен на броя на окръжните градове. На този етап обаче не можем да дадем информация как ще стане обединението, тъй като законът още е в процес на гласуване”, допълни още Димитрова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още