IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водният сектор остава приоритет за ОП "Околна среда" и в новия програмен период

Основната част от договорите по програмата са сключени през 2011 и 2012 година, отбеляза зам.-министърът на околната среда Ивелина Василева

11:01 | 23.10.12 г.
Водният сектор остава приоритет за ОП "Околна среда" и в новия програмен период

Програма ИСПА е една от най-успешните предприсъединителни програми в България, отбеляза зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева при откриването на конференцията „Воден сектор – германският опит и възможности”, организирана от Германо-Българската индустриално-търговска камара и Dreberis.

Към 2009 година имаме 35% усвояемост по ИСПА, докато през 2012 година – 93% усвояемост. Голяма част от изпълнителите са чужди консорциуми с фирми от Италия, Австрия или Гърция. Но така те са дали възможност на  българските фирми да изградят капацитет благодарение на работата като подизпълнители или част от консорциумите.

Така след 2007 година българският бизнес имаше опита да кандидатства по оперативните програми, смята Василева.

Около 70% от средствата по ОП „Околна среда” са инвестиции в сектор „Води”. Сключените договори за отпадни води са 124. Договорени са 135% от средствата по тази ос, но плащанията са 15%, призна заместник-министърът.

Тя подчерта, че основната част от договорите са сключени през 2011 и 2012 година. Затова и от министерството очакват следващите две години да бъдат много интернзивни.

Към момента 35 общини са обявили обществени поръчки за изграждане на пречиствателни станции.

Секторът „Води” ще е важен и за следващия програмен период (2014 – 2020 година). Най-голям дял от ОП „Околна среда” ще бъде за ВиК сектора – изграждане на мрежи, пречиствателни станции, централни водопроводи  до населените места, които ще намалят течовете и други. Ще бъде обърнато внимание и на населените места с между 2 и 10 хил. жители.

По оперативната програма ще бъдат изпълнени и мерки за намаляването на риска от наводнения, опазването на биологичното разнообразие, избягването образуването на отпадъци и други мерки, които защитават околната среда, допълни още Василева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още