IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посочиха иновациите като ключови за решаване на проблемите във водния сектор

Държавата обаче не стимулира инвестициите в тази насока, защото иновациите не са залегнали в законодателството, заяви зам.-министърът на околната среда Василева

13:11 | 18.10.12 г.
Посочиха иновациите като ключови за решаване на проблемите във водния сектор

Въвеждането на иновации в областта на водите не е залегнало в законодателството и държавата не дава достатъчно стимули за реализирането им. Въпреки това, те са от ключово значение за решаването на много проблеми в сектора у нас.

Това коментира зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на конференцията „Иновации за водния сектор в България“, съобщава БТА.

По тази причина Василева призова водният сектор да бъде креативен и да прилага иновационни технологии.

Сред иновативните решения например са такива за намаляване на загубите на вода или за пестене на вода от страна на домакинствата, от страна на водните дружества – за по-евтини и бързи решения при изграждането на пречиствателни станции.

Зам.-министър Василева припомни още, че една от основните точки в следващата многогодишна финансова рамка (2014 – 2020 година) ще бъде финансирането на научно-изследователската дейност и внедряването на нови технологии. Това означава, че ще има и повече европейски средства за развитието на иновациите във всяка област от икономиката.

Междувременно министърът по управлението на европейските средства Томислав Дончев обясни, че европейските средства, които се използват във водния сектор са значително по-малко от необходимото. В същото време имаме градове без канализация и на воден режим. 

От години във водния сектор на страната не са правени големи инвестиции, посочи Дончев и обясни, че инвестирането в този сектор е трудно и от техническа, и от организационна гледна точка. 

В момента ситуацията във водния сектор е "динамична и под преса" и има шанс да бъдат взети иновативни решения за развитието й, допълни още министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още