IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Плевнелиев: Положението е драматично не във водния сектор, а в пътния

Министърът потвърди, че до края на януари ще бъдат готови и публично оповестени предварителните данни от проверките за незаконни строежи около язовирите

14:43 | 05.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Р. Плевнелиев: Положението е драматично не във водния сектор, а в пътния

Положението с усвояването на средствата от еврофондовете, описано в писмото от края на 2010 г. на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Барозу по отношение на водния сектор не е драматично, за разлика от това в пътния и железопътния, коментира след днешното заседание на правителството министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Той посочи, че в тази връзка е изработен „екшън план“ и по него до края на януари трябва за стартират процедурите по общо 7 лота по пътни проекти.

По отношение на забележките в писмото относно водния сектор Плевнелиев информира, че вече са започнали процедурите по избор на изпълнители при изработката на т.нар. „мастер планове“, към които има „много голям интерес“.

Общият ресурс за заплащане на изработването им е 27 млн. лв., осигурени по споразумение със Световната банка (СБ). В процес на изработка е и „типовият договор“ между водните асоциации и ВиК операторите.

Що се отнася до самите водни асоциации, вече са създадени 22 (и една предстои до дни) от общо планирани 28 броя, колкото са областите в страната.

Регионалният министър потвърди, че до края на януари ще бъдат готови и публично оповестени предварителните данни от проверките за незаконни строежи около язовирите в страната, а през април ще се обобщят и окончателните резултати, вкл. санкции и подлежащи на събаряне незаконно построени сгради.

Плевнелиев допълни, че проверките включват не само законността на постройките, но и това дали се спазват изискванията при изхвърляне на отпадъци и т.н.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още