IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нона Караджова: Вода в България има, съоръжения няма

Европейските средства за следващия програмен период няма да решат ВиК-проблемите на общините, призна екоминистърът

17:49 | 24.09.12 г.
<p>
	<em>Течовете по водопроводната мрежа са честа гледка</em>&nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Течовете по водопроводната мрежа са честа гледка   Снимка: БТА

Вода в България има, но съоръжения няма или са в лошо състояние, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на дискусия за състоянието на водните запаси и проблемите на общините, свързани с водоснабдяването на общините.

Форумът на тема "Подобряване на средата за развитие на общините през 2012 година" се проведе в Благоевград, като на него присъстваха депутати, кметове на общини и представители на националното сдружение на общините, предаде БТА.

Представяйки до болка повтаряните проблеми във ВиК-сектора, екоминистърът предупреди, че е „погрешно да се мисли, че през следващия програмен период 2014-2020 г.  с европейски средства ще се решат проблемите с подземната инфраструктура в населените места“.

Въпреки че кабинетът залага значителни средства за обновяване на системите, експертите припомнят, че те са недостатъчни за възстановяването на мрежата.

Допълнителни средства са необходими и за пречистването на отпадните води.

„Всички искаме хората да имат вода, въпросът е как да се случи това при огромния финансов ресурс, който се изисква, и при изключително лошото състояние на водопроводната мрежа или при нейната липса в някои населени места“, посочи още Караджова.

С представителите на общините бяха дискутирани също и темите за собствеността на водоснабдителните съоръжения, както и за статута и броя на  ВиК-операторите в страната.

При посещението си в Благоевград днес Нона Караджова участва и в работна среща с кмета на общината Атанас Камбитов, на която  бяха обсъдени спешни мерки за подобряване на водоснабдяването в в Благоевград. Преди месец министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова уволни шефа на местното ВиК поради несправяне със задълженията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още