IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дава се начало на нови водни проекти в Бургас

Екоминистърът одобри инвестиции за над 45 млн. лв. в морския град

18:13 | 03.04.12 г.
Дава се начало на нови водни проекти в Бургас

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметовете на Бургас и Кричим Димитър Николов и Атанас Калчев подписаха договори за изграждането на водната инфраструктура в двата града със средства от оперативна програма „Околна среда“, съобщиха от ведомството.

С реализацията на проекта на бургаската община населението на квартал „Горно Езерово“ изцяло ще бъде включено към канализационната мрежа и ще постигне пълно пречистване на генерираните отпадъчни води от района.

Проектът е на стойност 10 млн. лв. и предвижда изграждане и на модерна пречиствателна станция за отпадъчни води плюс прокарване на ВиК мрежата.

С подписването на поредния договор община Бургас потвърди, че е един от най-активните бенефициенти по програма „Околна среда”.  Общината вече е завършила проект за канализация в „Долно Езерово” и в момента изпълнява три договора за регионалната система за управление на отпадъците другите два бургаски квартала „Меден Рудник” и „Сарафово”.

В най-скоро време предстои подписването на договор и за водната инфраструктура на кварталите „Банево", "Ветрен" и "Минерални бани”. Със средства по оперативната програма община Бургас планира да изгради ВиК мрежи и в град Българово, квартал „Крайморие“ и село Черно море.

Проектът в Кричим е за 35 млн. лв., които ще се насочат за реконструкция на амортизираната ВиК мрежа и за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води.

След изпълнението на проекта цялото население на града ще бъде свързано към канализационната мрежа, като се предвиждат и значителни икономии на питейна вода. В момента загубите по мрежата достигат 77%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още