IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таксата за ползване на водата ще се определя от потребеното количество

Общественото обсъждане на националната водна стратегия даде ценни предложения на администрацията за развитието на сектора

17:32 | 19.04.12 г.
<p>
	<em>Министърът на околната среда Нона Караджова (вдясно) представи целите на националната водна стратегия при днешното обществено обсъждане на документа </em>&nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Министърът на околната среда Нона Караджова (вдясно) представи целите на националната водна стратегия при днешното обществено обсъждане на документа    Снимка: БТА

Министерството на околната среда предлага по-справедлива методология за определянето на таксата, която гражданите и фирмите плащат за ползването на питейната вода, така че тя да се изчислява според потребеното количество вода вместо на обща база, както е в момента.

Промяната е записана в Националната стратегия за развитие на водния сектор, която предвижда сериозни корекции в начина на стопанисване и управление на подпочвените ресурси в страната. Документът се очакваше с голям интерес от обществеността, общините, бизнеса и всички държавни структури, които имат отношение към управелнието на водите в страната.

При днешното обсъждане на документа учени и експерти представиха своите предложения, като се очаква самата стратегия да бъде приета от правителството и парламента през юни.

За да насърчи населението към по-ефективно използване и пестене на водата, администрацията променя не само методологията за събиране на държавните такси от водоползване, но планира да се въведат и два прага при начисляването на цената на водата, стимулиращи домакинствата към по-икономичното й използване.

При месечно потребление примерно от 2,8 кубика на човек хората ще плащат по-евтино, докато при преразход цената ще се завишава. Експертите тепърва ще фиксират минималния праг за месечно потребление на вода, която да бъде по-евтина за абонатите.

В бъдеще таксата за водоползване ще се определя от водния съвет към Предприятието за управление на средствата за опазване на околната среда (ПУДООС), в който ще участват представители на 7-те министерства, пряко ангажирани с управлението на водния сектор. Приходите от таксата и в бъдеще се използват от предприятието, което инвестира тези средства в пречиствателни съоръжения и ВиК проекти на общините.

Последна актуализация: 19:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още