IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таксата за ползване на водата ще се определя от потребеното количество

Общественото обсъждане на националната водна стратегия даде ценни предложения на администрацията за развитието на сектора

17:32 | 19.04.12 г.
<p>
	<em>Министърът на околната среда Нона Караджова (вдясно) представи целите на националната водна стратегия при днешното обществено обсъждане на документа </em>&nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Министърът на околната среда Нона Караджова (вдясно) представи целите на националната водна стратегия при днешното обществено обсъждане на документа    Снимка: БТА


При обсъждането на стратегията представителите на бизнеса настояха държавата да промени мудността, с която в момента се определят цените на водата. „Предлагаме държавата да се откаже от печалбата на ВиК дружествата, като им предостави възможността те да я инвестират в мрежата“, обясни председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов.

При сегашната ситуация се оказва, че водният сектор субсидира под различни форми енергийния сектор, защото Държавната комисия по енергийно и водно регулиране не определя цената, по която дружествата от хидроенергетиката и хидромелиорациите предоставят услугите си на населението, но определя цените на водата. От асоциацията предлагат това да се промени, като успоредно със стратегията се прокарат и необходимите промени в закона за ДКЕВР, които да регламентират ценообразуването да важи и при хидроенергийните компании.

Според бизнеса държавата е трябвало да създаде единна агенция, която да управлява водния сектор, вместо да разхвърля това управление отново между различни министерства, с което на практика почти не променя съществуващата структура.

Министърът на екологията Нона Караджова обясни, че водната стратегия е изключителен приоритет за правителството и било трудно на ниво агенция да се прокарват съответните законодателни инициативи.

На въпроса на общините защо ВиК дружествата се намаляват от 57 на 28 министър Караджова отговори, че с окрупняването се цели да се подобри работата на операторите, като останат икономически най-ефективните.

Според представителите на общините с прехвърлянето на собствеността върху ВиК съоръженията от общините на държавата общинските съвети ще бъдат ограничени да прокарват инвестиционната си политика и да участват в еврофинансирането.

Министър Караджова отхвърли тези съмнения, като поясни, че с прехвърлянето на собствеността на практика държавните институции поемат цялата отговорност по управлението на ВиК сектора и при всяко неизпълнение на заложените в стратегията показатели, ще има яснота точно кой трябва да поема отговорността.

„Общините ще могат да предлагат инвестиционни проекти по европейските програми и те ще бъдат финансирани от еврофондовете“, поясни още екоминистърът. Тя поясни още, че общините ще имат свободата сами да определят условията, по които да сключват договорите с 28-те ВиК дружества, така че да бъдат в изгода на местното население.

Представителите на научните среди настояха държавата да прецизира анализите си за очакваното потребление на питейна вода в страната до 2035 година, тъй като в сегашният вариант на стратегията липсва достатъчна аргументация.

Зам.- министърът на околната среда и водите Ивелина Василева призова присъстващите да представят своите предложения за промени в стратегията до 10 май, така че проектът да бъде допълнен и внесен за одобрение в Министерския съвет в края на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още