IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще черпи опит от Израел за по-ефективно използване на водните ресурси

До края на годината ресорните министерства у нас ще подготвят предложения за водната стратегия на страната

16:22 | 25.11.11 г.
България ще черпи опит от Израел за по-ефективно използване на водните ресурси

„При изработването на водната стратегия българското правителство ще почерпи ценен опит от Израел, където са инвестирани за последните 50 години е значителни средства за водните ресурси. Само от използването на капково напояване и поливните съоръжения в страната от 2008 до 2010 г. държавата е реализирала 14% намаление в потреблението на вода“.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова на семинар, на който тя представи резултатите от скорошната визита в Израел.

Министър Караджова и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова са били впечатлени от системата на управление, приложена в най-доброто ВиК дружество в света, което се намира в израелския град Ра-анана.

Благодарение на изключително модерна софтуерна система това дружество, което управлява 2500 метра водопроводна мрежа, регистрира само 3% загуба на вода при среден процент от 20 на сто за Европа и 60% загуба на питейна вода в България, каза още Караджова. 

Българската страна се нуждае от израелския опит преди окончателно да изработи водната стратегия, насочена към опазване на питейната вода и много по-ефективно използване на наличните ресурси. За целта България със сигурност трябва да изработи единен регистър на всички водни съоръжения на страната, за да е ясно колко са язовирите, напоителните системи, а не да се получават аномалии и да липсват активи, както се получава досега.

Караджова обяви, че съвместно с регионалното, земеделското и икономическото министерство до края на годината ще подготвят предложенията за водната стратегия.

Тя поясни, че ще настоява и за прилагане на двускална система за насърчаване на пестеливото ползване на водата. В Израел всяко домакинство, което потребява до 3,5 кубически метра вода на месец получава отстъпка в цената, а над това потребление цената скача няколко пъти.

При създаването на българската водна стратегия ще се обсъжда и дали е подходящо да има солидарност между общините и различните региони при заплащането на цената на водата, тъй като в различните региони водата се добива по различен начин.

На този етап Караджова отказа да уточни точно колко инвестиции са необходими за модернизация на ВиК съоръженията, които са необходими за премахване на водните загуби. Във всички случаи те са в размер на милиарди лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още