IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нона Караджова: До пет месеца водната стратегия ще е готова

През следващата година в различна фаза на строителство ще са около 19 регионални системи за отпадъци

11:05 | 27.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Нона Караджова: До пет месеца водната стратегия ще е готова

Очаква се в края на май да имаме готова водна стратегия с план за действие. Това заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова в интервю за БТА. Тя посочи, че преди това, през март 2011 г., ще се разработи концепция за сектора, която ще бъде подложена на обществено обсъждане.

В момента се правят анализи на съоръженията, на тенденциите за последните 7-8 г., както и на финансовия ресурс, който ще бъде необходим през следващите 20 г., за да се осигури необходимото количество и качество вода за населението и икономиката. Анализите ще покажат как ще се управляват водните съоръжения - по басейни, централизирано или децентрализирано, посочи министърът.

Няма да бъдат правени компромиси с ТЕЦ-овете, които не са приведени в съответствие с европейските изисквания, каза още Караджова.

Тя припомни, че сроковете, в които "Брикел" можеше да работи, са изтекли, но е направен компромис заради социалните проблеми. Другата централа, избрала режима с преходен период, заради липсата на модерни съоръжения, които намаляват вредните емисии, е "ТЕЦ Марица 3 -Димитровград".

Според оператора 20-те хиляди часа, през които този ТЕЦ може да работи, ще бъдат изразходени през второто тримесечие на 2011 г. След това централата трябва да преустанови своята дейност. Останалите ТЕЦ, които са с преходни периоди и се възползват от договореностите да продължат работа и след 2007 г., са ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Варна". Те трябва да бъдат изведени от експлоатация в договорените срокове, освен ако операторите не решат да изграждат сероочистващи инсталации, което е тяхно право, но не и задължение.

От 102 находища на минерални води, изключителна държавна собственост, към днешна дата 62 могат да бъдат поискани от общините за дългосрочно управление. Само в рамките на Столична община има шест такива находища. В столицата има нужда от басейни и аквапаркове и има ресурс, който може да се ползва, допълни министърът на околната среда и водите.

Тя прогнозира, че до края на 2011 г. в различна фаза на строителство ще са около 18-19 регионални системи за отпадъци.

"Едновременно с това стои въпросът за подобряване на системите за разделно събиране на отпадъците. Проблемът с пунктовете за вторични суровини, които приемат отпадъци от хартия, пластмаса и стъкло, е голям. Това са неугледни складови съоръжения, разположени до училища, здравни заведения, в жилищни квартали, което е абсолютно недопустимо", заяви Караджова.

Тя съобщи още, че предстои да се вземе решение дали за физическите лица изцяло да се забрани предаването на метали, за да се избегнат кражбите.

През 2011 г. приоритет за екоминистерството ще са инфраструктурните проекти - изграждането на пречиствателни станции за населените места и регионални системи за битови отпадъци на стойност над 1 млрд. лева.

През 2011 г. ще поканим да кандидатстват по оперативна програма „Околна среда“ за инвестиции в отвеждане и пречистване на водите и населените места между 2 хиляди и 10 хиляди еквивалентни жители.
Срокът за тяхното строителство е до 2015 г., но времето ще изтече бързо. Приоритет ще бъде и решаването на проблема с праховите частици, но това не може да стане за една година, допълни Караджова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още