IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Качество срещу пари залага стратегията за водния сектор

Повишаването на цената на водата е неизбежно, 300 млн. лв. са необходими за компенсация на уязвимите групи за 25-годишен период

14:27 | 07.10.13 г. 5
Качество срещу пари залага стратегията за водния сектор

Качество срещу пари – това е основният акцент в Стратегията за водния сектор, която показва различни сценарии за модернизиране на ВиК инфраструктурата за срок от 25 г. Повишаването на цената на водата е неизбежно, става ясно от плановете за привеждане на инфраструктурата в съответствие с евронормите.

Търсят се варианти повишената цена на водата да е социалнопоносима, но вече е ясно, че уязвимите групи трябва да бъдат компенсирани с 300 млн. лв. за 25-годишен период. Така домакинствата ще могат да поддържат разходите за питейна вода и отпадъчни води на ниво от или под 4% от доходите.

За да се реализират мащабните инвестиции, които се очакват след 2016 г., са необходими 11,5 млрд. лв., съобщи през юли зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев. Същата сума беше посочена и в анализ на Световната банка. Тогава Симидчиев уточни, че до 30% от средствата ще дойдат от европроекти, една част – от държавния бюджет, като за целта са необходими около 400 млн. лв. годишно през следващите 7 години.

Инвестициите във ВиК сектора

Експертите, изготвили Стратегията, за пореден път отбелязват, че в България водните услуги като цяло отговарят на стандартите, но загубите на вода са много високи – 60%. Според Световната банка необходимите разходи за рехабилитация но мрежата са между 650 и 800 млн. лв. годишно. В същото време действително направените инвестиции от 2007 г. насам са по-малко от 200 млн. лв. годишно. Това показва, че рехабилитация се извършва, но с по-бавни темпове, отколкото е необходимо.

Авариите и загубите на вода са много високи в сравнение с други европейски страни. Като резултат над 35% от населението считат, че водата е с лошо качество „много често“ или „постоянно“.

Канализационните услуги не отговарят на стандартите в ЕС, отчитат авторите на стратегията. Едва 66% от населението са присъединени към система за отвеждане на отпадъчни води, още по-нисък - 50%, е делът на свързаните към пречиствателна станция за отпадъчни води. България ще пропусне крайния срок за изпълнение на задълженията за пречистване на отпадъчни води, поети в Договора за присъединяване към ЕС. Тъй като постигането на съответствие с Директивата за градски отпадъчни води ще бъде трудно и скъпо, страната е договорила преходен период от 8 г. с краен срок 31 декември 2014 г.

През 2012 г. е завършена само една пречиствателна станция – в Търговище. За да бъде спазен крайният срок, само за две години - 2013 и 2014 г., ще трябва да бъдат построени допълнително пречиствателни станции в 282 агломерации с общо население от около 1,8 млн. жители. Ще е необходима и модернизация на някои от построените съоръжения.

При сегашните нива на капиталови разходи (165 млн. лв. годишно в отпадъчни води) ще бъдат необходими повече от 35 г. за постигане на съответствие с нормативните изисквания за отвеждане и пречистване на отпадъчни води.

За 2013 и 2014 г. се очакват много по-големи инвестиции въз основа на обема на сключените договори. Въпреки това вече е налице кумулативен дефицит на инвестиции и България пропуска крайния срок за изпълнение на евроизискванията.

Адекватното финансиране е задължително условие

Средствата от фондовете на ЕС ще са достатъчни за финансиране на 30 до 40% от общия обем на необходимите капиталови разходи в отрасъл ВиК. Необходимите допълнителни разходи за постигане на съответствие с евронормите са в размер на 7 - 7,5 млрд. лв., от които 6,7 - 7,2 млрд. са разходи за привеждане в съответствие на системите за отвеждане и пречистване на отпадъчни води.

Спешните нужди от рехабилитация и подмяна на водоснабдителните мрежи се оценяват на 5 млрд. лв., малка част от които (0,4 млрд. лв.) са разходи за постигане на съответствие във водоснабдяването. Сравнявайки нуждите от 11,7 - 12.2 млрд. лв. със средствата от фондовете на ЕС, които вече са заделени за води за периода 2007-2013 г., както и с очакваните да бъдат заделени приблизително още толкова средства за следващия програмен период (2014-2020 г.), може да се изчисли, че от фондовете на ЕС могат да бъдат финансирани 30 до 40% от бъдещите общи нужди от капиталови разходи.

Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Май заглавието е сбъркано.Би трябвало да е: Корупция срещу имитиране на работа е новата (стара) стратегията за водния сектор в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Ами не, трябва да се подменя инфраструктура, да се разбиват пътища, да се копаят дупки, да се полагат тръби, и всичко това е със срок на живот 5 а не 50 години. Разбирай, като приключат в единия край на града, се връщат в началото и почват наново. И разбира се струва много пари. А прословутите загуби са не от течове, а от кражби. Щото тез басейни в Бояна не се пълнят през водомер, а едва ли са копали кладенци. Пък и не само там е така..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Чакаме въздуха да почнат да бутилират и да го продават ;) Със слънцето опитите вече са в напреднала фаза .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
с повишаване на "качествоТО" са решили да облъчват маймуните, че ще е причината за поскъпваяне на водата... а ако някой е способен да следи резултата -> ТО ПАДА непрекъснато!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още