IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разплатени са само 33% от парите за околна среда в края на програмния период

Със сигурност големите водни проекти ще бъдат отложени за периода 2014 – 2020 година, съобщи министър Искра Михайлова

16:32 | 30.09.13 г.
Разплатени са само 33% от парите за околна среда в края на програмния период

От началото на действието на програма „Околна среда“ са разплатени общо 33,35% от бюджета на програмата, или 1,174 млрд. лв. Окончателно одобрените от ЕК плащания обаче в края на програмния период 2007 – 2013 г. са едва 15,39%, или 542 млн. лв. Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, която отчете работата си след първите 100 дни управление на кабинета.

Тя припомни, че по прогрмата има свръхдоговаряне, особено в сектор „Води“ - 162%. Същевременно от този сектор са пренасочени средства за закупуване на автобуси, нови тролеи, мотриси за метрото и противопожарна техника за МВР, за да не бъдат изгубени средства от програмата.

„Тези спешни проекти трябваше да спасят оперативната програма. Но процедурата на МВР за противопожарните автомобили не е започнала. Процедурите за тролеи за големите градове са приключили, но проектите още не са одобрени“, каза министърът.

Във водния сектор няколко пакета проекти със сигурност няма да се случат сегашния финансов период, каза Михайлова. Тя посочи, че 26 проекта могат да стигнат най-много до етап проектиране. При други 63 проекта са сключени договори за строителство, но са избрани изпълнители само за 40 обекта. Има и одобрени проекти за малки и големи населени места без сключени договори – те вероятно няма да бъдат изпълнени през сегашния програмен период.

Някои депа за отпадъци няма да се реализират, тъй като граждани обжалват избраните места – това се случва в Ямбол и Разлог. Спасението е да се направи един голям проект, който да обедини няколко регионални депа. Така може да се удължи срокът за използването на парите до 2015 г., ако ЕК одобри този голям проект.

Всички проекти за биоразнообразие са рискови, с малки изключения. За тях отговарят регионалните структури на екоминистерството. Изпълняват се само 20% от проектите, като най-големите са в процедури на обжалване – например плановете за управление на националните паркове.

Общините подават малки суми за окончателно одобрение от ЕК (верификация) и процесът върни бавно, допълни Михайлова.

Тя припомни, че има и просрочени задължения по програма ИСПА - над 6 млн. лева са дълговете към фирми, осъществявали проекти, финансирани със средства от програмата. Реализацията им приключи през 2010 г. Наскоро Министерският съвет отпусна 3,3 млн. лева за разплащане на забавените задължения.

Вижте още в репортажа на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още