IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещу България се водят 14 наказателни процедури за околната среда

В очакване на санкциите екоминистерството спира строителството на ветрогенератори в Калиакра

14:40 | 30.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Срещу  България се водят 14 наказателни процедури за околната среда

Наказателните процедури срещу България в областта на околната среда са 14. Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, която отчете работата си след първите 100 дни управление на кабинета. Тя посочи, че една от процедурите в края на октомври ще влезе в съдебна фаза. 

Това ще се случи заради проект за нов вятърен парк от 95 генератора в орнитологично важната зона Калиакра и строителството на ваканционно селище със 150 обекта на същото място. Разрешение за проекта е дадено през 2012 г. от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Варна, след което екомнистерството е спряло строителството, но административният съд от своя страна е отменил  решението на министерството.

Михайлова посочи, че проектът е известен като ветрогенераторен парк „Смин“, а инвеститор е "Уинд енерджи". Тя изброи и стъпките, които министерството ще предприеме, за да избегне процедурата: ще се разшири обхватът на защитената зона, по настояване на Еврокомисията ще се разкрие нова защитена зона и ще бъде забранено строителството в защитената територия.

Общо пет са процедурите срещу България са в областта природа и биоразнообразие. Три са заради замърсяването на въздуха, включително за наднормен серен диоксид в градовете Гълъбово, Димитровград и Перник през 2007-2009 г., за високи норми на прах в 30 общини, както заради емисиите на големите горивни инсталации.

Две процедури се водят заради неизпълнените ангажименти на България при депонирането на отпадъците, а останалите са заради забавено хармонизиране на законодателството с евродирективите.

Действията на  РИОСВ Варна бяха една от причините Искра Михайлова да смени преди няколко седмици ръководствата на всички регионални екоинспекции, на басейновите дирекции и на националните паркове.

В отговор на въпрос за строителството на втори кабинков лифт в Банско, което засяга Национален парк Пирин, министърът заяви, че първо трябва да се изработи изцяло нов план за управление на защитената територия, а не да се поправя сега съществуващият план.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още