IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството подготвя закон за климата

Бизнесът поиска достъп до средствата от програма „Околна среда”

20:32 | 01.08.13 г. 1
Екоминистерството подготвя закон за климата

Изработването на закон за климата е първият приоритет в законодателната програма на екоминистерството, стана ясно на поредното заседание на обществения съвет, който днес се събра във ведомството. Приемането му се налага заради транспонирането на Директива 2009/29/ЕО, като вероятно проектът ще бъде внесен през есента в парламента, каза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Това ще наложи да се изменят няколко други закона, сред които за пазарите и финансовите инструменти, за околната среда и за регионалното развитие.

Предвижда се и изменение на Закона за чистотата на атмосферния въздух. С него ще се ограничи количеството сяра в корабните горива и ще се заложат мерки при битовите горива за отопление да се ползват по-качествени суровини.

С промени в Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси ще се въведат изисквания на ЕС за износа и вноса са опасни химикали.

Промени в Закона за биологичното разнообразие ще третират въпроси, свързани с чуждите и инвазивни видове, отглеждането на животни извън естествената им среда и достъпът до генетични ресурси.

По време на дискусията част от участниците поискаха достъп на бизнеса до средствата от оперативна програма „Околна среда” през новия финансов период.

Представители на организации, свързани с рециклирането, настояха за пореден път за промени в Закона за управление на отпадъците. Искра Михайлова коментира, че през септември ще се направи  анализ на закона, за да се види как действа, на какво ниво е нормативната уредба и какви са тежестите за бизнеса.

„Законът не е съвършен, сега се изменя подзаконовата нормативна уредба, свързана с електронните отпадъци и МПС”, заяви зам.-министър Чавдар Георгиев.

Очаква се промените да бъдат обсъдени на публична дискусия през есента.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Да му мислят "простите ***" каква интелектуална любофф им гласят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още