IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До десет дни ще бъдат посочени рисковите водни проекти

България остава далеч от стандарта на директивата за градските отпадъчни води

13:56 | 20.08.13 г.
До десет дни ще бъдат посочени рисковите водни проекти

В края на август ще стане ясно кои водни проекти, финансирани по оперативна програма "Околна среда", са рискови и кои могат да бъдат изпълнени в рамките на сегашния програмен период. Това съобщи ръководителят на програмата Малина Крумова.

"Надяваме се да изпълним 45 пречиствателни станции, но трябва да направим много повече. Със сигурност през този финансов период България няма да постигне необходимия брой съоръжения, които трябва да построи въз основа на директивата за градските отпадъчни води. Затова и следващата оперативна програма предвижда инвестиции в тази сфера", уточни тя.

Крумова заяви, че в момента се изпълняват 77 проекта, свързани с пречистването на водите, но за 26 проекта строителството реално ще започне през следващия програмен период.

Преди месец стана ясно, че само 21% са платени досега по проектите за сектор "Води" към оперативна програма "Околна среда". Общият финансов ресурс за водното направление през 2007-2013 г. е 2,5 млрд. лв., но в същото време са договорени 4 млрд. лв., или 162% от средствата. 

За водните проекти в изпълнение тогава беше отчетено, че всички са на етап между авансовите плащания и първото междинно плащане. В резултат дейностите по тях ще бъдат извършени на практика в последния момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още