IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водните проекти са получили само авансови плащания

Управляващите отричат практиката да се свръхдоговарят европроекти и я определят като управленска грешка

13:37 | 21.07.13 г.
 Водните проекти са получили само авансови плащания

Само 21% са платени досега по проектите за сектор "Води" към оперативната програма "Околна среда", отчете екоминистърът Искра Михайлова през седмицата. Тя посочи, че общият финансов ресурс за водното направление през 2007-2013 г. е 2,5 млрд. лв., но в същото време са договорени 4 млрд. лв., или 162% от ресурса. 

Сега управляващите категорично отричат практиката да се свръхдоговарят проекти и я определят като управленска грешка. Докато беше екоминистър, Нона Караджова се аргументираше, че свръхдоговарянето е практика не само в България, а и в други европейски страни, като целта е да се усвояват парите по програмата, вместо да се връщат.

Според данните на МОСВ успешно завършените водни проекти са 99 за 133,4 млн. лв. В експлоатация са пуснати 21 обекта в 14 общини. Платени са 520 млн. лв., или близо 21% от ресурса на програмата. В процес на изпълнение са 132 проекта за 3,9 млрд. лв.

„Договорено е много, платено е малко“, коментира Искра Михайлова.

За водните проекти в изпълнение тя отчете, че всички са на етап между авансовите плащания и първото междинно плащане. В резултат дейностите по тях ще бъдат извършени на практика в последния момент.

За следващия програмен период се предвижда асоциациите, които ще отговарят за водоснабдяването, след окрупняването в сектора, да станат бенефициенти по оперативните програми. Засега това не може да стане, тъй като те не са ясно структурирани и нямат ясна собственост.

Предвижда се да бъде създаден оперативен център за управление на водите, който ще отправя предупреждения при наводнения и засушаване. Центърът ще предоставя в реално време информация за количеството на водните ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още