IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искра Михайлова: Очакваме 29 млн. лв. загуби по ОП "Околна среда"

Изпълнението на програмата досега е скромно по брой реализирани проекти, заяви министърът на околната среда

17:42 | 17.07.13 г.
Искра Михайлова: Очакваме 29 млн. лв. загуби по ОП "Околна среда"

Изпълнението на оперативна програма "Околна среда" дотук е скромно като брой реализирани проекти. Оператинвната програма има ниска степен на разплащане и към края на 2013 г. очакваните загуби по нея са 29 млн. евро.

Това заяви днес министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, която бе изслушана от депутатите от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

Според екоминистъра страната ни може да изгуби големи средтва по оперативната програма. Тя утчни, че в най-оптимистичния вариант България може да загуби близо 29 млн. лв. до края на тази година, а според най-пеисмистичния вариант загубата може да достигне 103 млн. евро. 

"Прочетох един неприятен документ на Европейската комисия, според който загубите могат да достигнат до 103 млн. лв. по предварителна прогноза. Тези числа ме притесняват", посочи тя.

По думите на Михайлова едно от основните предизвикателства пред изпълнението на програмата е забавянето на реформи във ВиК сектора. "За да можем да увеличим значително разплащането по оперативната програма, е нужна реформа. Нужно е да бъде увеличен контролът. Притеснява ме това, че има прекалено много договорени проекти по програмата и тя може да пострада от преизпълнение", категорична бе тя.

В тази връзка от ресорното министерство смятат да затегнат мерките за контрол върху усвояването на средствата. В бъдеще ще се провеждат ежедневни координационни срещи и мониторинг с бенефициентите по оперативната програма. 

Общо договорени средства по програмата са 5,35 млрд. лв. В процес на изпълнение са редица договори и предстои изплащането им. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още