IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорили сме с 1,5 млрд. лева повече от бюджета на ОП "Околна среда"

Предоговарянето ще допринесе за по-доброто усвояване на европейските средства, смятат управляващите, а разликите се покриват от държавния бюджет

10:36 | 15.04.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Договорили сме с 1,5 млрд. лева повече от бюджета на ОП "Околна среда"

Договорените проекти по ОП „Околна среда“ надвишават определения от Европейската комисия бюджет с 1,5 млрд. лева, съобщи зам.-министърът на околната среда и водите в служебното правителство Малина Крумова, цитирана от БНР.

Общият бюджет на програмата е 3,5 млрд. лева. Предоговорените средства обаче може и да не бъдат усвоени, допълни още тя и посочи откъде може да дойде спестяването.

„Първо се реализират икономии при обществените поръчки. Практиката до момента показва, че 20 до 30% от ресурсите, които първоначално са бюджетирани по проектите, въобще не се усвояват, защото при провеждането на обществените поръчки реално се намалява ресурса, който се влага или се налага по една или друга причина да отпаднат части от изпълнителни и строителни дейности или някои конкретни договори“, допълни тя.

Крумова уточни още, че до орязване на средствата може да се стигне и при налагането на глоби и неустойки при забавяне на изпълнението на проектите, заложени в обществените поръчки.

Припомняме, че по време на VII-та Годишна конференция за стратегическа инфраструктура, която се проведе през миналата седмица в София, президентът Росен Плевнелиев препоръча именно предоговоряне на средствата по оперативните програми, за да може да се достигне до по-голямо усвояване на европейските средства.

"Трябва да догаваряме не 100% от тези фондове, а повече", препоръча Плевнелиев на институциите.

Крумова припомни още, че проектите по европейските програми се изплащат първо от държавния бюджет, а след това се изплащат от Европейската комисия. По този начин предоговорените средства ще бъдат покрити от хазната и не се налага получаване на разрешение от европейските власти за реализиране на тази практика.

„ВиК инфраструктурата така или иначе е необходима“, допълни още тя и отбеляза, че за модернизирането на водния сектор са необходими много повече средства от записаните в европейските фондове.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Ами чудесно.Сега остава след усвояването на парите работата да е качествено свършена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още