IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Караджова: Преодоляхме изоставането в управлението на сектор околна среда

Министърът на екологията в оставка се отчете за дейността си през мандата

16:55 | 07.03.13 г.
Н. Караджова: Преодоляхме изоставането в управлението на сектор околна среда

Броени дни преди сформирането на служебно правителство Министерството на околната среда и водите (МОСВ) вече е готово с отчет на дейността под управлението на Нона Караджова. 

„Преодоляхме критичното изоставане в управлението на сектор околна среда – сега системата работи ефективно и прозрачно за изпълнение на националните приоритети“, заявява министърът в оставка по отношение на свършената работа.

Документът, публикуван на сайта на министерството, отбелязва няколко постижения – реформата при финансирането на проекти и ускореното разплащане на европейските фондове. През периода 2007 – 2009 година са били договорени 20% от средствата, а разплатените са 1,2% от средствата. Към края на мандата обаче договорени са 100%, отчитат от МОСВ. Все пак разплатени са малко под 20% от европейските фондове.

Освен това са били прекратени наказателни процедури заради неизпълнени ангажименти към ЕС. Именно изоставането по отношение на договорените ангажименти на страната ни в областите „Вода“ и „Околна среда“ са сред проблемите, които това правителство е заварило в МОСВ, отбелязват още от министерството.

Липсвала е и подготовка по картиране на зони по мрежата НАТУРА 2000. Не е бил изготвен и план за участие на България в Европейската схема за търговия с емисии парникови газове (ETS).

Има напредък и по отношение на оползотворяването на отпадъци. По тази точка преди ден МОСВ и Евростат влязоха в задочен спор – според данните на нашето министерство през 2011 година рециклирани са били 13% от общия обем битови отпадъци и опаковки. Официалните данни на европейската статистическа служба обаче са, че 3% от отпадъците у нас отиват за рециклиране. Още 3% са били компостирани.

Пълния отчет на МОСВ можете да откриете тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още