IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

14 оползотворяващи организации не са подали заявление за ново разрешително

От асоциацията по рециклиране предупредиха, че фирми за скрап могат да минат в "сивия" сектор

14:27 | 21.01.13 г.
14 оползотворяващи организации не са подали заявление за ново разрешително

Общо 38 от 52 действащи оползотворяващи организации са подали заявление за ново разрешително, съобщава Българската асоциация по рециклиране (БАР), цитирана от БТА.

Заявленията трябваше да бъдат подадени до 14 януари 2013 година, според новите изисквания в Закона за управление на отпадъците. Документите се внасят в Министерство на околната среда и водите. Фирмите подават молби за издаване на разрешително за управление на най-масовите отпадъци – батерии и акумулатори, опаковки, гуми, електронно оборудване и автомобили.

В края на миналата година от БАР алармираха, че малките компании, занимаващи се с изкупуване на отпадъци, могат да минат в сивия сектор заради новите законови разпоредби. От асоциацията цитираха, че банковите гаранции, които трябва да внесат оползотворяващите компании, които изкупуват електроника и стари автомобили, са в размер на 1 млн. лева. За отработени масла сумата е 500 хил. лева, а за стари батерии и гуми - 100 хил. лева. При констатирано нарушение на някоя от компаниите, наложените санкции се удържат от тези суми.

Тогава от асоциацията обясниха, че посочените суми са прекалено високи. Сега експертите посочват, че от 15 организации, които са имали разрешение да оползовтворяват отпадъци от автомобили през 2012 година, само шест са подали повторни заявления за нови разрешителни.

Внасянето на искането за разрешително не означава, че компаниите са платили банковите гаранции, допълват още от БАР.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още