IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече инсинератори са заплаха за рециклирането, заключава доклад

У нас, до 2010 година няма изградени инсталации за изгаряне на отпадъци, но пък сме и на последно място по рециклиране в ЕС

12:08 | 21.01.13 г.
Повече инсинератори са заплаха за рециклирането, заключава доклад

Действащите инсинератори в някои страни от ЕС имат по-голям капацитет отколкото са отпадъците, които не подлежат на рециклиране, показа доклад на Глобалния алианс за алтернатива на инсинераторите (GAIA).

Така на много места се пренебрегва принципът на най-близкото разстояние и реално отпадъците се превозват от една страна в друга, за да бъдат изгорени. По този начин се увеличават разходите, но и емисиите въглероден диоксид, което замърсява околната среда.

В момента в Европа се изгарят 22% от отпадъците. Отрасълът планира да изгради нови мощности, дори и в страни, където техният брой на този етап е достатъчен. Изграждането на инсталации за изгаряне на отпадъци може да има негативен ефект върху опитите да бъде повишено нивото на рециклиране на отпадъците в общността, предупреждават още от GAIA.

Според данните от доклада, които са за 2010 година, в България, както и в още седем държави от ЕС, няма изградени инсинератори. По-голямата част от тях са в Централна и Западна Европа – в Италия, Германия и Франция са изградени 63% от всички инсинератори в ЕС, които са общо 409 през 2010 година. Тези три държави държат и 64-процентен дял от всички унищожени чрез изгаряне отпадъци.

Въпреки липсата на инсинератори България е една от застрашените от процеса страни, коментират от българската екологична организация „За Земята“. България е на последно място по рециклиране на отпадъци в целия ЕС. Реално огромна част от боклука се депонира в сметища и нищожни количества се преработват за повторна употреба.

При това положение страната ни пропуска ползите от увеличаването на конкурентоспособността, както и от откриването на нови, „зелени“ работни места, какъвто е стремежът в ЕС, коментира Евгения Ташева, координатор „Нулеви отпадъци“ от „За Земята“.

По данни на Евростат в България се генерират по 410 килограма на човек на година. Това е под средното за ЕС, което през 2010 година възлиза на около 500 килограма. Най-големият дял на изгорени отпадъци се пада на Дания – 365 килограма, при генерирани общо над 670 килограма на човек от населението.

От доклада на GAIA става ясно още, че страните със свръхкапацитет по отношение на изгарянето на отпадъци имат Германия, Швеция, Дания, Холандия и Великобритания. В същото време обаче по статистиките на Евростат Германия и Холандия са сред лидерите по отношение на рециклирането – към 70% от отпадъците и в двете държави се подлагат на преработка за повторна употреба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още