IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И 2011 година не промени екологичните навици на българите

Минимално количество боклук се рециклира, а загубите по водопроводната мрежа са 64%, показа доклад на НСИ

11:57 | 14.12.12 г. 2
И 2011 година не промени екологичните навици на българите

През 2011 година екологичните навици на българите остават без особена промяна, показаха последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Според данните от общинските администрации например през миналата година са генерирани 2,75 млн. тона битови отпадъци. От тях извозени са 2,72 млн. тона. Прави впечатление обаче, че огромна част от тези битови отпадъци са депонирани – 2,56 млн. тона и едва 160 хил. тона са предадени за рециклиране. По този показател България трайно изостава от най-добрите европейски практики.

Според европейската статистика в много държави от ЕС се рециклират над 90% от битовите отпадъци. Този бизнес води до намаляване на замърсяването на околната среда, но и пести ресурсите, необходими за производството. Затова са и призивите на европейските институции за намаляването на депонираните отпадъци. Европейската комисия дори заплаши България със съд заради неизпълнението на европейското законодателство в тази насока.

По данни на НСИ у нас през 2011 година са функционирали 164 депа, от които 30 са регионални.

Друг показател, отчетен от националната ни статистика в доклада за околната среда, е потреблението на вода. Данните показват, че през миналата година загубите на вода по мрежата са 64%. Основният проблем е остарялата мрежа.

На фона на този висок процент на реално разхищение на водните ни ресурси, обаче има редица населени места, които от години са на воден режим.

През миналата година българските домакинства са разходили 266 млн. куб. метра вода, или средно около 100 литра на човек на ден. Спрямо данните за 2010 година има увеличение от 0,7%.

Като цяло икономиката ни е потребила 6,38 млрд. куб. метра вода, което съставлява около 6% от пресните водни ресурси на страната. От НСИ отбелязват, че показател под 10% означава липса на стрес по отношение на използването на водните ресурси.

През 2011 година има много слаб ръст на разходите, които прави България по отношение на опазването на околната среда. По тази причина и от статистиката измерват промяната като процент от брутния вътрешен продукт. През миналата година са похарчени 1,43 млрд. лева, или 1,9% от БВП.

За сравнение през 2010 година разходите са били 1,8% от БВП, допълват от НСИ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
От Българина Европеец няма да стане поне още 100 години, виж за анадола сме готови обучени отвсякъде само религията да ни сменят и готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
tenero
преди 11 години
И 2012 не промени екологичните навици,И 2013 не промени екологичните навици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още