IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 2014 г. задължително влагат рециклирани материали при обществени строежи

Всички възложители на строителни и ремонтни дейности ще изготвят планове за управление на строителните отпадъци

11:04 | 13.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
От 2014 г. задължително влагат рециклирани материали при обществени строежи

От 2014 г. при строителството на сгради и пътища с публични средства задължително ще трябва да се влагат рециклирани строителни материали. Това предвижда наредбата за управлението на строителните отпадъци, която е обнародвана в днешния брой на Държавен вестник.

Предвижда се до 2020 г. делът на влаганите при строителството на сгради с публични средства рециклирани материали постепенно да достигне 2%, а при строителството на пътища – 10%.

При строителството и ремонта на друга техническа инфраструктура възложителите и изпълнителите на работата ще са длъжни да влагат 8% рециклирани материали към 2020 г., а при ремонта на пътища – 3%.

При обратните насипи строителите ще са длъжни да влагат 12% рециклирани строителни отпадъци към 2020 г.

В тази връзка от средата на следващата година всички рециклирани строителни материали, които се пускат на пазара, трябва да отговарят на европейските изисквания и на българското законодателство, предвижда още наредбата.

Също от 1 януари 2014 г. всички възложители на строителни и ремонтни дейности ще са длъжни да изготвят планове за управление на строителните отпадъци. Те трябва да включват общите данни за строежа или описание на обекта за премахване, прогноза за образуваните отпадъци и степента им на оползотворяване, както и прогноза за влагането на рециклирани строителни материали съгласно определените в наредбата цели.

Строителите ще са длъжни да сортират отпадъците по вид, както и да ги съхраняват и извозват до площадките за обработка и рециклиране разделно.

Фирмите ще водят и дневник за извозването на отпадъците, както и ще се отчитат за предадените за рециклиране строителни материали.

Когато става въпрос за премахване на сграда по нареждане на строителния контрол, общините ще изготвят плановете за управление на строителните отпадъци от обектите, както и ще отговарят за транспортните дневници и отчетите.

Предвижда се възложителите на строителни и ремонтни дейности на пътища да оползотворяват 80% от генерираните строителни отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още