IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът въведе нови изисквания за управление на строителните отпадъци*

Възложителите на строително-монтажни работи са длъжни да осигурят селективно разделяне на образуваните отпадъци

12:56 | 31.10.12 г.
Кабинетът въведе нови изисквания за управление на строителните отпадъци*

Кабинетът задължи възложителите на строително-монтажни работи да осигурят селективно разделяне на строителните отпадъци, като прие Наредба за управление на строителните отпадъци и за влагане на рециклирани строителни материали, съобщиха от правителствената пресслужба.

Целта е те да бъдат рециклирани и оползотворени с оглед постигането на националните цели за рециклиране на 70% от количеството образувани строителни отпадъци за периода до 2020 г.

За постигане на въведените в законодателството изисквания в Наредбата са регламентирани следните изисквания към възложителите на строителните обекти - селективно деконструиране на сгради с отделяне на основните компоненти, разделяне на отпадъците на материали, рециклиране на бетона, керамиката, асфалта и минералните компоненти, осигуряване на рециклирането на металите, хартията, пластмасата, дървесината и стъклото, изготвяне на план за управление на строителните отпадъци. 

Плановете за управление на строителни отпадъци за строежи, за които се изисква одобрен инвестиционен проект, се одобряват като част от процедурата за съгласуване на инвестиционни проекти. За обекти, за които не се изисква одобрен инвестиционен проект, плановете за управление на строителни отпадъци се одобряват от кмета на общината или оправомощено от него длъжностно лице, е записано още в новата наредба.

Изготвянето на плана за управление на строителните отпадъци ще спомогне за осигуряване на проследимост на количествата на отпадъците от момента на тяхното образуване до предаването им за оползотворяване или крайно обезвреждане. По този начин ще се улесни осъществяването на контрол и ще се обезпечи изпълнението на националните цели за рециклиране на строителните отпадъци.

За да се засили интересът към финансиране и изграждане на съоръжения за третиране на строителни отпадъци, е предвидено възложителите на строително-монтажни работи на проекти, финансирани с публични средства, да влагат в строежите определено количество продукти от оползотворяване на строителни отпадъци или материално оползотворяване в обратни насипи. В строителството на сгради те са 2%, на пътища - 10%, за рехабилитация, основен ремонт и реконструкция на пътища - 3%, за строителство, реконструкция и основен ремонт на други строежи от техническата инфраструктура - 8% и за оползотворяване на предварително третирани строителни отпадъци в обратни насипи – 10 на сто.

Новата наредба ще допринесе за намаляване на общото количество отпадъци за депониране, като се гарантира тяхното екологосъобразно оползотворяване, съобщават от пресцентъра на кабинета.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова обясни, че наредбата е съгласувана с всички заинтересовани – Камарата на строителите, ДНСК и др.

Всички процедури, свързани с издаване на разрешително за строеж, трябва да спазват тази наредба от средата на 2014 година, съобщи още Караджова.

Караджова даде пример за добрите резултати на рециклирането на строителни отпадъци с Агенция “Пътна инфраструктура“, където тези практики се прилагат от около година. АПИ използва рециклиран асфалт и подложки и по този начин цените на строителните дейности са били намалени с около 30 на сто.

Министърът обясни още, че с използването на рециклирани материали се извличат много по-малко природни богатства и се спестяват тонове отпадъци.

Караджова заяви, че европейските комисари са оттеглили наказателната процедура срещу страната ни, която е била внесена заради забавянето на приемането на Закона за управление на отпадъците.

* Допълнена към 16.40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още