IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирми за скрап ще минат в "сивия" сектор, прогнозират от асоциация

Новият закон за отпадъците предвижда непосилно високи банкови гаранции за издаване на разрешително, смятат от асоциацията по рециклиране

11:47 | 18.12.12 г.
Фирми за скрап ще минат в "сивия" сектор, прогнозират от асоциация

Българската асоциация по рециклиране (БАР) прогнозира, че 300 малки компании, занимаващи се с търговия за черни и цветни метали, ще отпаднат от пазара в началото на 2013 година, съобщи председателят на асоциацията Борислав Малинов, цитиран от БТА.

По неговите думи, собствениците на тези компании няма да спрат да работят и ще влязат в „сивия“ сектор.

Компаниите за скрап ще трябва да внасят банкови гаранции при получаването на нови разрешителни за дейност. Това трябва да стане до 14 януари 2013 година по силата на промени в Закона за управление на отпадъците.

Размерът на банковите гаранции обаче е много висок, обясни още Малинов. За фирмите, които преработват опаковки, електроника и автомобили, тя е 1 млн. лева, за масла – 500 хил. лева, за акумулатори и гуми – 100 хил. лева, а за скрап – 25 хил. лева.

В момента на пазара за скрап работят около 800 компании, но ще останат около 500, тъй като малките компании няма да могат да си позволят да внесат подобни гаранции, прогнозира експертът. Много от тях ще се регистрират като изкупвачи на хартия и пластмаса, за които не се изисква внасянето на банкова гаранция. За да избегнат внасянето на гаранцията, някои от досегашните компании ще се впишат като автоморги, а между частите от автомобили могат да се смесват и черни и цветни метали, обясни Малинов.

Предвидените високи глоби за нарушения (между 30 и 100 хил. лева) пък ще „отворят“ вратички за корупция, смята още председателят на асоциацията

В момента официално броят на площадките за отпадъци у нас е 1 150, но функционират 1 600, показват наблюденията на БАР. „Санитарният минимум“ за страната са поне хиляда площадки. Според Борислав Малинов обаче заради изискванията в закона на практика ще останат едва 800 площадки. Ако липсата не бъде запълнена от останалите на пазара компании, ще останат региони без площадки, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още