IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Генералните планове за ВиК сектора са готови

Цената на водата ще се повиши, управляващите очакват протести

19:42 | 18.07.13 г. 1
Генералните планове за ВиК сектора са готови

Приключва работата по генералните планове за ВиК сектора, с помощта на които инфраструктурата трябва да бъде приведена в съответствие с европейските норми. Пред парламентарната екокомисия трите консорциума, които си разпределят работата по общо 51 мастер плана, посочиха, че повечето са предадени в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), като работата по 6 ще приключи до няколко дни.

В генералните планове се анализира състоянието на водните съоръжения по области, цената и качеството на предоставените В и К услуги и се посочват необходимите инвестиции през следващите 25 г.  Анализира се и необходимостта от вдигане на цената на водата, за да се покрият инвестициите.

При представянето на плановете за пореден път стана ясно, че водната инфраструктура е деградирала заради липсата на инвестиции през последните десетилетия.

За да се приведе секторът в съответствие с европейските норми са необходими 11,5 млрд. лв., припомни зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев. Същата сума беше посочена и в анализ на Световната банка за състоянието на водните съоръжения у нас.

До 30% от необходимите средства ще дойдат от европроекти, една част – от държавния бюджет, като за целта са необходими около 400 млн. лв. годишно през следващите седем години. Ще има допълнителни средства, ако водните дружества заработят по-ефективно.

Цената на водата също ще трябва да се повиши, но така, че да е социалнопоносима, каза Симидчиев. „При всички случаи ще се стигне до вдигане на цената на водата и ще последват негативни реакции в обществото”, каза регионалният министър Десислава Терзиева. 

„Мащабните инвестиции ще започнат след 2016 г., въпросът е това да стане плавно, успоредно с разумно усвояване на евросредства”, уточни Симидчиев.

Парламентарната екокомисия прие промени в Закона за водите, които засягат активите на водните дружества. Целта е между общините и ВиК операторите да има възмездни отношения, за да могат общините да си възстановяват ДДС при изпълнението на европроекти.

Пред комисията министърът на околната среда Искра Михайлова съобщи, че през следващия финансов период на ЕС (2014 – 2020 г.) ще бъде засилена ролята на водните асоциации, за да могат те да станат бенефициенти по оперативната програма за околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ей това се казва истинско "развитие" на БГ... ЕС трябва да се гордее с "роба" си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още