IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Качество срещу пари залага стратегията за водния сектор

Повишаването на цената на водата е неизбежно, 300 млн. лв. са необходими за компенсация на уязвимите групи за 25-годишен период

14:27 | 07.10.13 г. 5
Качество срещу пари залага стратегията за водния сектор

За да бъдат финансирани разходите за модернизация на системата, цените на водата трябва да се увеличат. От друга страна, трябва да се защитят уязвимите потребители.

Според сега действащия закон сметката за ВиК услугите не може да надвишава 4% от средния доход на домакинство в областта. Обаче, ако едно домакинство със среден доход плаща 4% от месечните си доходи, същата сметка за вода за едно домакинство в най-бедната група може да надхвърли 10% от доходите му. Най-бедните домакинства може да плащат повече от 15%. Подобни разходи най-вероятно няма да бъдат социално поносими за тези уязвими групи.

Пълното компенсиране на уязвимите домакинства, което да им позволи да поддържат разходите за ВиК на ниво от или под 4% от семейния бюджет, се очаква да възлезе на около 300 млн. лв. за период от 25 г.

Качество срещу пари

Според Стратегията целта „качество срещу пари“ ще се счита за осъществена, когато българските ВиК дружества постигнат показатели за ефективност и качество на услугите, съизмерими с добрите европейски практики. Това трябва да доведе до обществено удовлетворение от услугите и цените.

Изпълнението на Стратегията за отрасъл ВиК е изключително належащо. Средствата от ЕС, налични за отрасъла, са значителни. Въпреки това за периода 2007 – 2013 г. евросредствата за водния сектор се усвояват така, че рискуваме значителни загуби, отчитат анализаторите и препоръчват в бъдеще това да се не допуска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Май заглавието е сбъркано.Би трябвало да е: Корупция срещу имитиране на работа е новата (стара) стратегията за водния сектор в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Ами не, трябва да се подменя инфраструктура, да се разбиват пътища, да се копаят дупки, да се полагат тръби, и всичко това е със срок на живот 5 а не 50 години. Разбирай, като приключат в единия край на града, се връщат в началото и почват наново. И разбира се струва много пари. А прословутите загуби са не от течове, а от кражби. Щото тез басейни в Бояна не се пълнят през водомер, а едва ли са копали кладенци. Пък и не само там е така..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Чакаме въздуха да почнат да бутилират и да го продават ;) Със слънцето опитите вече са в напреднала фаза .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
с повишаване на "качествоТО" са решили да облъчват маймуните, че ще е причината за поскъпваяне на водата... а ако някой е способен да следи резултата -> ТО ПАДА непрекъснато!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още