IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството разплаща до месец задълженията си по ИСПА

Екоминистърът поиска от строителния бранш да сътрудничи при определянето на качеството на проектите по програма "Околна среда"

13:16 | 24.09.13 г.
Екоминистерството разплаща до месец задълженията си по ИСПА

До един месец Министерството на околната среда и водите (МОСВ) планира да изплати просрочените задължения на ведомството за изпълнени проекти по ИСПА. Това съобщи екоминистърът Искра Михайлова по време на форума "Строителството през 2014 г. - перспективи и предизвикателства", предаде БТА.

Министерството е натрупало над 6 млн. лева дългове към фирми, осъществявали проекти, финансирани със средства от ИСПА. Реализацията им приключи през 2010 г. Наскоро Министерският съвет отпусна 3,3 млн. лева за разплащане на забавени средства по програмата.

Общият размер на дълговете на ведомството надхвърля 78 млн. лева, както съобщи Михайлова по време на заседанието на първия обществен съвет към МОСВ.

Министърът на околната среда призова представителите на строителния бизнес да сътрудничат на ведомството при определянето на качеството на проектите, финансирани с европейски пари, за да се избегнат грешките, допуснати през този програмен период.

„Даваме си сметка, че качеството на проектите за изграждане на инфраструктура за управление на водите или отпадъците не е на нужното ниво“, каза министър Михайлова.

Един от вариантите за гарантиране качеството на проектите е да се възстановят висшите експертни съвети, които ги оценяват, но окончателно решение ще се вземе в диалог с бизнеса.

Същевременно ръководителят на оперативната програма „Околна среда“ Малина Крумова коментира, че са разработени типови документи, които да са на разположение на общините при организиране на обществените поръчки през следващия програмен период. Документите ще бъдат предоставени за предварително одобрение на отговорните институции, като целта е да се избегнат грешките на общините, които водят до обжалвания и
забавяния в изпълнението на проектите.

На форума регионалният министър Десислава Терзиева съобщи още, че е готова новата стратегия за ВиК сектора. „В момента стратегията се обсъжда в обществени съвети и се надяваме в средата на октомври да я предложим за приемане в Министерския съвет“, уточни Терзиева.

Готови са и генералните регионални планове, които очертават необходимите инвестиции в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още