IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Кабинетът прехвърли тежестта с корекциите по ОП "Околна среда“ на общините

Пет месеца след писмото на ЕК ситуацията не се разрешава, каза бившият министър по еврофондовете

10:47 | 24.04.14 г. 2
Дончев: Кабинетът прехвърли тежестта с корекциите по ОП "Околна среда“ на общините

Вместо да се видят ясни мерки за подобряване на контролната система на национално ниво, цялата "жега" се прехвърля при тези, които изпълняват проектите, при общините.

Така бившият министър по еврофондове и водач на листата на ГЕРБ за евродепутати Томислав Дончев коментира казуса с финансовите корекции по ОП „Околна среда“.

Дончев каза още, че всякакви опити проблемът да се прехвърля в миналото или в бъдещето „няма да ни изкарат от ситуацията“.

Той определи като „несериозни“ коментарите от управляващите вчера, че договори по програмата са сключвани само с общини на ГЕРБ и затова сега санкциите засягат най-много тях.

„Най-малкото пък в сектора „Околна среда“, където гоним ангажименти към европейското законодателство. Там договорите зависят от размера на населените места, а не от политическата гарнитура. Подобен подход никога не е следван, за разлика от това, което виждаме през последните месеци“, категоричен беше Дончев пред БНТ.

Той съобщи, че има случай, при който за един и същи пропуск едната община е получила санкция от 5%, а друга - 25% и допълни, че това е „нюансиране“ спрямо общините.

Дончев напомни, че Европейската комисия спря парите на България по Оперативна програма „Околна среда” в края на миналата година, след упреци за работата на контролната система.

Пет месеца след това виждаме какъв е опитът да се разреши ситуацията, коментира той.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 10 години
Колко дълго време ще прехвърлят проблема от болната глава на здравата. Веднъж ги изритаха от Брюксел, след батко и братко и сега ще е така. Доверието им е изгубено, само у нас колко още ще ни пробутват наглите си и плоски червени лъжи. Ще харчат много пари за упорни точки герб да омаскари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още