fallback

Кабинетът одобри проекта на програма "Развитие на човешките ресурси"

Програмата си поставя за цел да допринесе за намаляване на бедността и да насърчи социалното включване

13:00 | 24.09.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Министерският съвет прие проекта на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Решението е основа за провеждане на официални преговори с Европейската комисия за одобряване на документа, съобщиха от пресслужбата на МС.

Приетият вариант отчита в пълна степен позицията на службите на ЕК, както и получените от Комисията формални коментари.

Вчера вицепремиерът Илияна Цанова отчете, че от всички оперативни програми работата по „Развитие на човешките ресурси“ е най-напреднала.

Оперативната програма поставя фокус върху борбата с безработицата сред уязвимите групи на пазара на труда. Приоритет са и мерките за повишаване на квалификацията на заетите съобразно нуждите на бизнеса.

Програмата си поставя за цел да допринесе за намаляване на бедността и да насърчи социалното включване. Планирани са инвестиции в модернизацията на публичните политики в сферата на пазара на труда, социалното подпомагане и здравеопазването.

Заложеният бюджет на програмата е в размер на 2,136 млрд. лв., включително националното съфинансиране. В тази сума влизат 108 млн. лв. от бюджета на Европейския съюз по Инициативата за младежка заетост.

Към тях ще бъдат добавени близо 150 млн. лв. от Европейския социален фонд, като общият размер на целевите средства за подкрепа на младите хора е близо 258 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
fallback