fallback

ЕК възстанови плащанията по ОП "Околна среда"

Страната ни е успяла да укрепи системата за управление на оперативната програма, отчетоха от Брюксел

10:25 | 14.11.14 г. 10

Европейската комисия информира България, че плащанията от европейските фондове по Оперативна програма  "Околна среда" за програмния период 2007-2013 се възстановяват, съобщиха от пресцентъра на Комисията. 

Това означава, че службите на ЕК ще могат да обработват плащания от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския кохезионен фонд по проектите от оперативната програма. Плащанията към България се възстановяват и Комисията ще започне с изплащане на 166 млн. евро от Европейския кохезионен фонд и 74 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие.

Комисарят по регионално развитие Корина Крецу коментира, че страната ни е успяла да укрепи системата за управление на оперативната програма и това е причината за възстановените плащания. 

"Възстановяването на плащанията по оперативна програма „Околна среда“ е чудесна новина за България и идва в ключов момент за страната и държавния бюджет. Това показва, че Европейската комисия отчита, когато работата е свършена и правилата са спазени", допълни от своя страна зам.-председателят на ЕК и комисар по въпросите на бюджета Кристалина Георгиева.

Припомняме, че през ноември 2013 година Европейската комисия замрази плащанията на ОП "Околна среда" заради съмнения за нередности, свързани с обществените поръчки при изпълнение на проектите и слабости в системите за управление и контрол на програмата.

По-късно бяха блокирани и пари от ОП "Регионално развитие". 

Междувременно, за да не спре работата по програмите в ключов момент - края на програмния период, и застрашени да бъдат още мерки по програмата, служебното правителство отпусна 750 млн. лева от националния бюджет в подкрепа на стартирали европроекти. 

След извършен одит в България през октомври 2014 година службите на Комисията са стигнали до извода, че всички предложени коригиращи мерки са били приложени. Това значително ще намали риска от грешки и нередности при използването на средствата в бъдеще, допълват от ЕК. 

“Това е знак за връщането на доверието към България. Има много път да бъде извървян, докато върнем доверието изобщо“, заяви вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев на брифинг в Народното събрание, цитиран от агенция „Фокус“.

Относно другата програма със спрени плащания - „Регионално развитие“, вицепремиерът коментира: „Надявам се, следващия месец да имаме подобна новина, свързана с ОП „Регионално развитие“.

По думите на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева предстоят поредица от спешни мерки за подобряване темпото на усвояване на средства и ускоряване изпълнението на проектите. По думите на Василева това е само първата стъпка за подобряване на тежкото състояние на ОП „Околна среда“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:54 | 13.09.22 г.
fallback