IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите по "Регионално развитие" са изцяло спрени, 150 млн. лева са в риск

Служебният министър на регионалното развитие Екатерина Захариева научила от медиите за дадените разрешителни за компресорната станция на "Южен поток"

11:13 | 07.08.14 г.
Парите по "Регионално развитие" са изцяло спрени, 150 млн. лева са в риск

Един от основните приоритети за служебния министър на регионалното развитие и инвестиционното планиране ще бъде възстановяване на спрените плащания по европейските оперативни програми, каза в ефира на bTV  вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. 

Тя припомни, че по ОП „Околна среда“ плащанията са блокирани изцяло от Европейската комисия. По ОП „Регионално развитие“ Брюксел е блокирал плащанията по две оси, но сертифициращият орган в България преди два дни е спрял разплащанията по цялата програма. Под риск за безвъзвратна загуба са 150 млн. лева по ОП „Регионално развитие“, допълни още Захариева. 

Справка в информационната служба на Министерския съвет показва, че на последното заседание на кабинета „Орешарски“ финансовият министър Петър Чобанов също поставя въпроса за усвояването на европейските средства. От представен анализ на финансовото състояние на страната е видно, че от началото на годината правителството е платило с над 600 млн. лева повече по европейски проекти спрямо първото полугодие на 2013 година. Увеличението е от 50%, посочва още Чобанов.

„Ако не ги бяхме платили тези 600 милиона повече и бяхме останали на нивата от миналата година, на практика нямаше да имаме дефицит или дефицитът щеше да бъде много нисък“, уточнява вече бившият министър.

Въпреки тези данни, представени от предходното правителство, от Камарата на строителите се оплакаха, че има забавени плащания към строителни фирми, които са над 1-2 млрд. лева. Екатерина Захариева декларира, че служебното правителство ще търси резерви в държавния бюджет, за да могат да бъдат извършени плащанията към строителите.

„Ако има проекти в общините, които не са довършени и няма да се разплатят до края на годината, средствата по тях ще се пренасочат към други, които вече чакат разплащане“, посочи още служебният министър.

Ревизия на бюджета няма как да не бъде направена, коментира още Екатерина Захариева и допълни, че служебното правителство ще подготви актуализация на бюджета.

Служебният министър по регионалното развитие е разбрала от медиите за дадените строителни разрешения за компресорната станция на „Южен поток“ в Паша дере. Тя беше категорична, че проектът трябва да бъде реализиран по европейските правила и декларира, че служебното правителство ще окаже пълно съдействие на Еврокомисията за уточняване на статута на проекта и нарушава ли той общностните правила.

Засега проектът не е спрян от ЕС, а е започната наказателна процедура срещу страната ни, която да провери дали има извършени нарушения около реализацията му. В същото време обаче премиерът Пламен Орешарски на няколко пъти категорично декларира, че работата по „Южен поток“ е замразена, допълни още Захариева.

„Очевидно е, че подготвителни действия по проекта са се случвали – факт е, че е продадена земя, факт е, че строително разрешение е издадено“, коментира още тя. Захариева обясни, че не е запозната с договорите по проекта и се надява да няма строги клаузи за конфиденциалност, за да може служебното правителство да направи условията по тях публични.

Времето на служебното правителство е кратко, но когато има ясни цели и приоритети, може да се свърши доста, смята още Екатерина Захариева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още