IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: 2015 г. няма да бъде нулева за усвояване на еврофондовете

Ако се забави одобрението на някоя важна ресурсна програма, има готовност първите схеми да стартират със заем от бюджета, каза вицепремиерът

13:11 | 29.12.14 г.
Т. Дончев: 2015 г. няма да бъде нулева за усвояване на еврофондовете

2015 година ще бъде по-добра от настоящата от гледна точка на усвояването на еврофондовете. Това заяви по БНР вицепремиерът по икономическата политика и европейските фондове Томислав Дончев. По думите му 2014 година е нулева за България, но 2015 година няма да бъде такава.

Вицепремиерът каза, че 2014 година е нулева от гледна точка на плащания в повечето държави-членки. Той обясни, че по-смелите държави стартират част от схемите с финансиране от националния бюджет и впоследствие търсят възстановяване на разходите от ЕК – "нещо, което България за съжаление не можа да направи".

Вече имаме одобрени две оперативни програми – „Човешки ресурси“ и „Транспорт и транспортна инфраструктура“. По „Човешки ресурси“ имаме получен аванс, напомни Дончев. Програма „Добро управление“ е технически готова за одобрение, както и в много напреднала степен са и „Наука и образование за интелигентен растеж“ и „Конкурентоспособност“, каза още вицепремиерът. Дончев очаква в рамките на месец януари тези три програми да бъдат одобрени. 

Той посочи, че все още има няколко незатворени въпроса, които са обект на преговори с ЕК по „Региони в растеж“ и „Околна среда“, но разчита до март почти всички програми да са одобрени.

"Ако се забави одобрението на някоя важна ресурсна програма като примерно „Региони в растеж“ или „Околна среда“, имаме готовност да стартираме първите схеми в първото полугодие на 2015 година, използвайки заемообразни средства от бюджета", каза Дончев. През второто полугодие държавата може да изиска връщане на средствата, подчерта той. И допълни, че държавата е длъжна да обслужва всички плащания към бенефициентите, без значение за кой програмен период и без значение дали на нея са й прекъснати или забавени плащанията.

Вицепремиерът обърна внимание, че има перманентен дефицит в бюджета на ЕК и често се налага да се забавят плащания, но едното теоретично не би следвало да има връзка с другото. Държавата не може да си позволи да прехвърли проблема на бенефициента, каза той.

Въпреки всички опити да бъде минимизирана загубата, загуба на средства към края на 2014 г. ще има, каза Дончев, но уточни, че те ще са много по-малки от сумата, която бе прогнозирана. Рискът от загуба на средства е сведен под 30 млн. за 2014-а, което е близо 5-6 пъти по-ниско от всякакви прогнози, каза той и определи това като успех.

Той напомни, че през 2014 г. имаше няколко много силни шока в системата. Ще бъде пресилено да твърдя, че те са излекувани. Имаме една оперативна програма, по която половината от годината не е плащано на бенефициентите - "Околна среда".

Друг по-голям шок върху системата са сложните отношения между управляващи органи и бенефициенти, каза той, като уточни, че става въпрос за финансовите корекции. "Планът ни е до края на март да затворим всички проблемни случаи. Дотогава, за да не спира ходът на изпълнение на проектите, на всички бенефициенти трябва да бъде предоставена и ще бъде предоставена ликвидна подкрепа. До края на март ще сме в позицията да изчислим и да преценим в детайли кой колко е виновен и кой колко трябва да плати”.

Томислав Дончев смята, че газовата връзка с Гърция, която е приоритет към момента, трябва да бъде подадена за финансиране или от плана "Юнкер", или от Фонда "Свързана Европа".

По отношение на разходването на средства за публичност Дончев коментира, че те са задължителна част от изпълнението на всеки проект. Той добави, че самата ЕК държи, когато се разходват европейски пари, за всички да е ясно откъде идва това финансиране, какво се е случило. Това се приема като мярка не само за българските граждани, които получават ползите от даден проект да знаят откъде идват парите, т.е. от европейските данъкоплатци, но се приема като мярка за повече прозрачност.

„Когато всички знаят какво е финансирането по даден проект, лесно ще могат да сравнят какво се е случило по този проект и дали това отговаря на финансирането. Въпросът не е дали да се дават такива пари, въпросът е да се харчат както трябва. Концентрирането в едни и същи медии обаче определено не е добра практика”, коментира Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още