fallback

ЕС ще финансира съпътстващите мерки по „Училищен плод”

Кабинетът направи промени в наредбата за прилагането на схемата

12:56 | 25.03.15 г.

Съпътстващите мерки по схемата „Училищен плод” ще се финансират със средства от ЕС, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

На днешното си заседание министрите одобриха промени в Наредбата за условията и реда за прилагане на схемата за предоставяне на плодове и зеленчуци в учебните заведения „Училищен плод”, с която това става възмоно.

В рамките на Общата селскостопанска политика за новия програмен период 2014-2020 е предвидено съпътстващите мерки да бъдат допустими за финансиране от ЕС. Досега това беше възможно само с национални средства.

Общият размер на разходите за съпътстващи мерки може да достига до 15% от годишния размер на помощта от ЕС, предоставена на съответната държава-членка.

С промените в Наредбата се определят съпътстващите мерки, които подлежат на финансиране, бенефициентите на помощта и условията и реда за нейното получаване. Разширява се и обхватът им, като се включват мерки, които дават познания на децата за селското стопанство като цяло и екологичните въпроси, както и за борбата с разхищението на храни.

Схемата „Училищен плод” се прилага у нас от 2010 г., като е задължително всички участващи учебни заведения да прилагат поне една съпътстваща мярка.

Мерките са насочени към придобиване на знания относно производството на плодове и зеленчуци, техните хранителни качества, значението на консумирането на пресни плодове и зеленчуци за човешкото здраве, както и за принципите на здравословното хранене.

С промените се предвижда и схемата да даде приоритет на снабдяването на учебните заведения с плодове и зеленчуци чрез местни покупки от местни пазари. Целта е да се стимулира производството на плодове и зеленчуци в страната, като се осигурява допълнителна възможност за пазарна реализация.

За учебната 2014/2015 г. като допълнителни мерки бяха включени и посещения във ферми и отглеждане на плодове или зеленчуци от децата.

С друго свое решение Министерският съвет одобри допълнителни трансфери в размер на 12 066 286 лв. по бюджетите на общините.

С тях ще бъдат възстановени разходите за транспорт на педагогическия персонал в общинските детски градини, училища и обслужващи звена през 2015 година. Това съобщи пресслужбата на кабинета.

Средствата са разчетени по бюджета на МОН за 2015 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:55 | 12.09.22 г.
fallback