IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще финансира съпътстващите мерки по „Училищен плод”

Кабинетът направи промени в наредбата за прилагането на схемата

12:56 | 25.03.15 г.
ЕС ще финансира съпътстващите мерки по „Училищен плод”

Съпътстващите мерки по схемата „Училищен плод” ще се финансират със средства от ЕС, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

На днешното си заседание министрите одобриха промени в Наредбата за условията и реда за прилагане на схемата за предоставяне на плодове и зеленчуци в учебните заведения „Училищен плод”, с която това става възмоно.

В рамките на Общата селскостопанска политика за новия програмен период 2014-2020 е предвидено съпътстващите мерки да бъдат допустими за финансиране от ЕС. Досега това беше възможно само с национални средства.

Общият размер на разходите за съпътстващи мерки може да достига до 15% от годишния размер на помощта от ЕС, предоставена на съответната държава-членка.

С промените в Наредбата се определят съпътстващите мерки, които подлежат на финансиране, бенефициентите на помощта и условията и реда за нейното получаване. Разширява се и обхватът им, като се включват мерки, които дават познания на децата за селското стопанство като цяло и екологичните въпроси, както и за борбата с разхищението на храни.

Схемата „Училищен плод” се прилага у нас от 2010 г., като е задължително всички участващи учебни заведения да прилагат поне една съпътстваща мярка.

Мерките са насочени към придобиване на знания относно производството на плодове и зеленчуци, техните хранителни качества, значението на консумирането на пресни плодове и зеленчуци за човешкото здраве, както и за принципите на здравословното хранене.

С промените се предвижда и схемата да даде приоритет на снабдяването на учебните заведения с плодове и зеленчуци чрез местни покупки от местни пазари. Целта е да се стимулира производството на плодове и зеленчуци в страната, като се осигурява допълнителна възможност за пазарна реализация.

За учебната 2014/2015 г. като допълнителни мерки бяха включени и посещения във ферми и отглеждане на плодове или зеленчуци от децата.

С друго свое решение Министерският съвет одобри допълнителни трансфери в размер на 12 066 286 лв. по бюджетите на общините.

С тях ще бъдат възстановени разходите за транспорт на педагогическия персонал в общинските детски градини, училища и обслужващи звена през 2015 година. Това съобщи пресслужбата на кабинета.

Средствата са разчетени по бюджета на МОН за 2015 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още