fallback

България е "спечелила" почти 15 млрд. лева от членството в ЕС

Ползите от членството обаче не се изразява само в баланса на входящите и изходящите парични потоци, коментира финансовият министър Владислав Горанов

20:50 | 20.04.15 г. 20

За 8-те години от членството на България в ЕС държавата е внесла в бюджета на общността 6,2 млрд. лева, а е получила 20,9 млрд. лева, съобщи bTV като се позовава на писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутат от ГЕРБ.

Така, от приемането ни в общността страната е спечелила 14,7 млрд. лева, посочва още Горанов.

Средствата са предоставени по европейски кохезионни и структурни фондове, по Програмата за подпомагане изпълнението на Шенгенското споразумение, по Програмата за развитие на селските райони и рибарството и други европрограми.

През 2007 година, когато България става членка на ЕС, вноската в бюджета на общността се равнява на 595,2 милиона лева, а получените средства са на стойност 1,28 млрд. лева. Балансът е в полза на България и възлиза на 686,4 млн. лева.

През увенчаната с протести 2013 година вноската ни в бюджета на ЕС възлиза на 934 млн. лева , а са получени 3.84 млрд. лева. Балансът отново е в полза на България – 2,9 млрд. лева. За изминалата 2014 година в бюджета на Европейския съюз от страна на България са внесени 954,85 милиона лева, а са получени 4,34 млрд. лева.

Финансовият министър Владислав Горанов обяснява в своя отговор, че балансът, представен като сравнение на входящи и изходящи парични потоци, изразява единствено прякото финансово отражение.

„Ползите от членството в ЕС не се ограничават само до подобно счетоводно отразяване и баланс, а включват и допълнителни положителни ефекти, каквито са икономическата интеграция, ползите, свързани с общия вътрешен пазар, политическата стабилност и сигурността”, подчерта още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:54 | 13.09.22 г.
fallback