IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е одобрила новата Програма за развитие на селските райони

В подкрепа на бизнеса в земеделието ще бъдат предоставени над 1,1 млрд. евро, каза земеделският министър

12:29 | 20.05.15 г.
ЕК е одобрила новата Програма за развитие на селските райони

Европейската комисия е одобрила Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година, съобщи земеделският министър Десислава Танева пред журналисти в Министерски съвет.

Общият бюджет на програмата е 2,9 млрд. евро, от които 2,3 млрд. евро са европейски средства. Танева изтъкна, че в подкрепа на бизнеса в земеделието ще бъдат предоставени над 1,1 млрд. евро.

„Междувременно на риск на държавата на 14 април отворихме програмата с мярка 4.1, чийто прием все още продължава - за инвестиции в земеделски стопанства. Този прием приключва на 8 юни", допълни Танева. 

По думите й интересът е изключително голям. Вече заявената подкрепа е значително над бюджета, с който се отвори мярката, което означава, че ще има класиране на проектите и ще има бенефициенти, чиито заявления няма да има как да се одобрят”, уточни тя.

Танева коментира, че до края на годината се планира да се отвори още и мярка 4.2, която е за преработвателите на земеделска и селскостопанска продукция.

Министърът каза още, че при встъпването на правителството на ГЕРБ програмата за селскшите райони е била предпоследна с 426 забележки от Брюксел. Сега ПРСР е в първата половина на одобрените от ЕК програми - общо 51 към момента от 118 програми на всички страни-членки на ЕС.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още