fallback

Т. Дончев: Европейските средства променят България

Европарите се използват не само за инфраструктура, но и за социални програми и проекти за подобряване на работата на администрацията, посочи вицепремиерът

19:41 | 29.05.15 г. 6

Европейските пари променят България, но не могат да ни помогнат да живеем по-охолно за няколко месеца. Този коментар направи вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на БНТ по повод появили се скептични настроения, според които обикновените граждани не могат да усетят ефекта от европейските фондове.

По данни на Дончев повече от 75% от всички публични инвестиции идват от средства на ЕС. Целта на тези пари е да променят България, да я приближат до по-развитите страни в общността, а не „да напълнят хладилника на един човек или едно семейство”, каза той.

На коментарите в обществото, че парите от европейските фондове се крадат от администрацията, Дончев призова гражданите да бъдат активни и да съобщават данни за злоупотреби с евросредствата.

Вицепремиерът припомни, че през новия програмен период (до 2020 година) България ще разполага с над 12 млрд. евро, включително с националното финансиране, но без средствата за директни плащания.

Този паричен ресурс ще се използва за изграждане на инфраструктура – магистрали, жп проекти и други съоръжения. С пари от ЕС обаче се финансират и социални проекти, помага се на малките и средните предприятия и се подобрява капацитета и работата на администрацията, припомни Дончев.

Според Дончев до края на годината ще се възстановят и чуждите инвестиции в страната, защото има промяна и ситуацията се подобрява както у нас, така и в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:10 | 06.09.22 г.
fallback