fallback

Замразяването на "Околна среда" забави строителството на депа за отпадъци

Наказателната процедура срещу България заради сметищата е в напреднала фаза

13:56 | 12.06.15 г.

Замразяването на оперативна програма „Околна среда“ от ноември 2013 до ноември 2014 г. забави строителството на нови регионални системи за отпадъци. Това каза екоминистърът Ивелина Василева в рамките на парламентарния контрол.

Василева припомни, че заради забавеното затваряне на стари сметища срещу България има наказателна процедура, която е в напреднала фаза. Тя допълни, че изграждането на нови системи се финансира от програма „Околна среда“ 2007-2013 г. със 750 млн. лв. за 20 регионални системи, както и по проект на  ПУДООС на стойност 97 млн. лв. за закриване на 37 общински депа.

Василева допълни, че след слагането на ОПОС във фризера финансовото министерство пет месеца не е отпускало средства за разплащане с бенефициенти, като това е съвпаднало със строителния сезон и е забавило строителството.

Вече е прекратена експлоатацията на 28 стари общински депа. Заработили са седем нови регионални депа – две през 2012 г., нито едно през периода 2013 – 2014, а през 2015 г. пет: в Добрич, Малко Търново, Бургас, Габрово и Видин, отчете министърът.

Политиката по закриване на сметищата е мудна, вяла и неефективна, отговори й бившият зам.-министър на околната среда Чавдар Георгиев, сега депутат от БСП. Той заяви, че трета година се бави проектът на ПУДОС и не се усвояват средства.

Ивелина Василева призна, че проектът на ПУДООС се изпълнява вече трета година и е имало забавяне, но сега се работи по въпроса, за да приключи закриването на 37 стари общински сметища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:42 | 12.09.22 г.
fallback