IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Замразяването на "Околна среда" забави строителството на депа за отпадъци

Наказателната процедура срещу България заради сметищата е в напреднала фаза

13:56 | 12.06.15 г.
Замразяването на "Околна среда" забави строителството на депа за отпадъци

Замразяването на оперативна програма „Околна среда“ от ноември 2013 до ноември 2014 г. забави строителството на нови регионални системи за отпадъци. Това каза екоминистърът Ивелина Василева в рамките на парламентарния контрол.

Василева припомни, че заради забавеното затваряне на стари сметища срещу България има наказателна процедура, която е в напреднала фаза. Тя допълни, че изграждането на нови системи се финансира от програма „Околна среда“ 2007-2013 г. със 750 млн. лв. за 20 регионални системи, както и по проект на  ПУДООС на стойност 97 млн. лв. за закриване на 37 общински депа.

Василева допълни, че след слагането на ОПОС във фризера финансовото министерство пет месеца не е отпускало средства за разплащане с бенефициенти, като това е съвпаднало със строителния сезон и е забавило строителството.

Вече е прекратена експлоатацията на 28 стари общински депа. Заработили са седем нови регионални депа – две през 2012 г., нито едно през периода 2013 – 2014, а през 2015 г. пет: в Добрич, Малко Търново, Бургас, Габрово и Видин, отчете министърът.

Политиката по закриване на сметищата е мудна, вяла и неефективна, отговори й бившият зам.-министър на околната среда Чавдар Георгиев, сега депутат от БСП. Той заяви, че трета година се бави проектът на ПУДОС и не се усвояват средства.

Ивелина Василева призна, че проектът на ПУДООС се изпълнява вече трета година и е имало забавяне, но сега се работи по въпроса, за да приключи закриването на 37 стари общински сметища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още