IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ подготвя три покани по "Околна среда" с инвестиции за 711 млн. лева*

През първия програмен период са изградени 35 съоръжения за пречистване на отпадъчни води

12:24 | 03.07.15 г.
МОСВ подготвя три покани по "Околна среда" с инвестиции за 711 млн. лева*

Екоминистерството подготвя първите три покани към бенефициенти, които ще изпълняват проекти по новата оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020 г. Планираните екоинвестиции са на обща стойност 711 млн. лева. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева при откриването на първото заседание на Комитета за наблюдение на новата ОПОС, предаде БТА.

Планира се до края на годината обявяване на общо 14 покани за проектни предложения към бенефициентите. „Амбицирани сме да започнем дейностите по новата програма възможно най-скоро и ефективно, за да изпълним обещанието си да няма повече нулеви периоди“, заяви Василева.

Екоминистърът отбеляза, че се запазва устойчивото управление на Програмата чрез Управляващия орган. Според нея хората, които работят в Главна дирекция "ОПОС" на МОСВ имат пълна готовност да осъществят плавния преход между старата и новата оперативна програма.

Ивелина Василева отчете, че през първия програмен период са изградени 35 съоръжения за пречистване на отпадъчни води и е положена повече от 2 хил. км ВиК мрежа. Завършените нови депа за отпадъци за периода са седем и се очаква до края на годината да приключи изграждането на още 13.

Картирани са всички местообитания и видове на територията на страната, разработени са и 32 плана за управление на защитени територии и зони.

Броят на хората, които ползват новоизградените съоръжения в сектор "Води", е близо половин милион души, а на тези, които ползват съоръженията в сектор "Отпадъци" - над 2 млн. души, каза екоминистърът. По думите й това е знак за мащабността и значимостта на ОПОС. "Тя е може би най-тежката програма от гледна точка на сложност на проектите и мащабност на инвестициите", коментира министърът.

Първите 3 процедури, по които могат да бъдат договорени 711 млн. лв., са „Изпълнение на ранни ВиК проекти“, „Подпомагане ефективността, управлението и регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК“ и „Проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци“ , уточниха по-късно от МОСВ.

*Новината е допълнена в 17.30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още