IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

51% от българите са засегнати от фините прахови частици във въздуха

Основен източник на това замърсяване е транспортът и битовото отопление, отбелязва екоминистърът в служебното правителство Юлиян Попов

17:01 | 29.04.13 г. 1
51% от българите са засегнати от фините прахови частици във въздуха

България става шумна, прашна и енергийно неефективна, коментира министърът на околната среда Юлиян Попов при представянето на доклад за състоянието на околната среда през 2011 година.

Икономическата криза намали активността на предприятията и това доведе до намаляване на емисиите парникови газове, сочат още изводите в доклада, цитирани от служебния министър. Той отбеляза още, че състоянието на водите е добро, а и се повишава екологичното самосъзнание на българите, съобщава БТА.

Тревожен фактор обаче са високите стойности на фини прахови частици във въздуха. Данните показват, че 51% от българските жители са засегнати от това замърсяване на въздуха. Фините прахови частици във въздуха могат да доведат до сериозни здравословни проблеми, обясни още Попов.

Основни източници на това замърсяване е транспортът и битовото отопление. По тази причина сред основните политики на държавата трябва да бъде повишаване на енергийната ефективност, смята още Попов. Голяма част от топлофикационните дружества работят с лигнитни въглища, а това води до тежки замърсявания и високи стойности на серния диоксид, посочи още министърът на околната среда в служебния кабинет.

Министърът призова още кметовете на общини да насочат местната политика към намаляване на замърсяването и прахта във въздуха.

През 2011 година най-сериозно е замърсяването с фини прахови частици във Видин, Перник и Враца. От замърсяване с азотен диоксид са засегнати почти 22% от населението на страната, а от замърсяването с озон страдат 17,4% от българите.

Данните на МОСВ показват още и продължаващи проблеми по отношение на замърсяването с кадмий, (в Пловдив и Кърджали) и олово (в Кърджали). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 8
novak li sam
преди 10 години
Информацията в тази статия, ако е точна, е поредното доказателство за това, че нашите министри и министерства не са годни да управляват. Само констатират, изнасят статистически данни и критикуват. Този министър, както и всички други през последните години, не само в тази област, не знае какво да предприеме, нито да изготви и провежда държавна политика в областта на околната среда. Кметовете трябвало да провеждат местна политика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още