IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК изготви нов план за действие за опазването на водите в Европа

Мерките са валидни и за България, където загубите на вода по мрежата надхвърлят 60%

15:42 | 16.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК изготви нов план за действие за опазването на водите в Европа

Европейската комисия стартира нов План за опазването на водните ресурси на Европа, съобщиха от институцията. Трябват повече усилия за справяне с предизвикателствата като замърсяване на водите, водочерпенето за земеделски нужди и за електропроизводство, призовава документът.

ЕК отбелязва известно подобрение в някои области, благодарение на предприетите действия за опазване на околната среда. Появата на наводнения или необичайни засушавания в някои части на континента обаче показват, че са необходими нови мерки за по-ефективното потребление на водните ресурси.

Новият план предвижда до 2015 година по-добро прилагане на политиките в областта на водите. Една от тях например е засилени марки за естествено задържане на водите, възстановяването на влажните зони и заливните равнини. Подобрение може да бъде потърсено и по отношение на изпълнението на принципа „замърсителят плаща“.

Иновациите помагат и в този сектор, допълват чиновниците и призовават за повече научни разработки от страна промишлеността и земеделието.

От ЕК искат и по-ефективно ползване на водите, като призовават страните от общността да определят цели по отношение на сметките за вода и нейното ефективно потребление, а на равнище ЕС – да бъдат разработени стандарти за повторното използване на водата.

Планът, задействан от ЕК, важи и за България като част от Европейския съюз. У нас обаче ефективното използване на водните източници засега остава в сферата на пожеланията.

През последните години по оценки на експертите загубите на вода по мрежата достигат до 60%. 

Плановете обаче са средства от ОП "Околна среда" през следващия програмен период да бъдат насочени и към сектора "Водоснабдяване", а не приоритетно към "Канализация", както е досега. В ход е и реформа, която предвижда окрупняване на сектора. 

В последните месеци в България се заговори и за двутарифна сметка за водата, като идеята е „пестеливите“ домакинства с месечно потребление до 3,5 куб. метра да плащат по-малко. За да бъде въведено това обаче е необходимо създаване на Наредба за водопотреблението – не само за потребителите, а и за всички отрасли на икономиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още