IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работи се за овладяване на загубите на питейна вода по мрежата

Сушата прави ситуацията кризисна и много градове са на воден режим, коментира Атанас Паскалев от Българска асоциация по водите

11:30 | 23.10.12 г.
Работи се за овладяване на загубите на питейна вода по мрежата

У нас се произвеждат 930 млн. куб. метра вода годишно. Потреблението на жител на денонощие пък е 97,5 литра, което означава, че ефективно се използват около 40-50% от произведените води, каза по време на конференцията „Воден сектор – германският опит и възможности” представителят на Българска асоциация по водите (БАВ) Атанас Паскалев, като цитира данни на Националния статистически институт.

Събитието е организирано от Германо-Българската индустриално-търговска камара в сътрудничество с  международната консултантска фирма Dreberis.

Загубите по мрежата са заради остарялата и амортизираната мрежа, допълни още той. В момента сушата прави ситуацията кризисна в много градове в страната и е причина за водни режими.

Паскалев изтъкна още и необходимостта от пречиствателни станции не само за отпадни води, но и за питейните. Ние черпим от дълбоките води, а вече се показват признаци на замърсяване и се нуждаят от пречистване, допълни експертът.

Това, разбира се, не изключва необходимостта от изграждането на пречиствателните станции за отпадни води - над 350 агломерации у нас се нуждаят от изграждането на такива станции. 

В момента тече промяна в целия ВиК сектор, припомни още Паскалев. Създават се асоциации по водоснабдяване и канализация, която ще смени сегашната структура в сектора.

В процес на разработване е и стратегията за развитие на водните ресурси и на регионални мастърпланове на ВиК инфраструктурата, допълни още експертът. По този начин ще имаме представа какви инвестиции се налага да бъдат правени в сектора, допълни още експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още