IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България още няма прогнозен бюджет за председателството на ЕС

Започнала е подготовката на администрацията за председателството през 2018 г.

13:24 | 10.07.15 г.
България още няма прогнозен бюджет за председателството на ЕС

Все още не е изготвен прогнозният бюджет за председателството на България на ЕС, призна от парламентарната трибуна вицепремиерът Меглена Кунева в отговор на въпрос на депутата от БСП Лява България Кристиан Вигенин.

В своето запитване той отбеляза медийни публикации, че председателството, планирано за 2018 година, ще коства на страната ни към 100 млн. евро. В тези разходи се включват разнообразни дейности – за изграждане на инфраструктура, подготовка на служители и други дейности.

Според него в редица европейки страни разходите са много по-ниски и посочи, че Дания например е похарчила 35 млн. евро за своето председателство, а Гърция – дори и по-малко от 20 млн. евро.

Кунева обаче беше категорична, че разходите на Гърция в много тежък за страната момент (първите шест месеца на 2014 година – бел. ред.) са били към 50 млн. евро, а Дания не е включила разходи, които не смята за присъщи.
Вицепремиерът цитира и данни за предвидените от настоящия председател Люксембург средства – 93 млн. евро, а страната е начело на ЕС за 13-ти път. Латвия е похарчила 100 млн. евро, допълни още тя.

Меглена Кунева призова да не се забравят и приходите от председателството – изградената инфраструктура, туризъм и промоциите на местното производство. Очакванията на Латвия, която беше начело на общността в първите шест месеца на тази година, са приходи от 64 млн. евро. Латвия е спечелила 55 млн. евро.

От председателството за нуждите на българската администрация ще остане още допълнително закупена техника, сградите могат да бъдат ползвани за конгресен туризъм, а не трябва да бъде забравен повишеният капацитет на администрацията, допълни още Кунева.

Тя посочи, че в момента се обучават служители в администрацията по различни стажове и програми.

За председателството на дадена държава от ЕС не могат да се използват директно средствата от европейските програми. Но парите от фондовете могат да се използват за подготовката на чиновниците, стана ясно още от отговора на Кунева в парламентарния контрол. Тя посочи още, че част от обученията вече са започнали.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още