IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Василева: 98% от водите за къпане у нас отговарят на евроизискванията

Активно инвестираме в изграждане на пречиствателните станции по Черноморието, каза екоминистърът

11:43 | 05.08.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Василева: 98% от водите за къпане у нас отговарят на евроизискванията

98% от водите за къпане в България съответстват на европейските изискванията, и състоянието на водите е добро или задоволително, което е по-голям процент от средния за Европа, който е 94,5%. Има само три плажа, които към началото на сезона бяха идентифицирани като такива с по-лошо качество на водите. Работи се в посока отстраняване на проблемните зони там. Това каза за БНТ министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Тя поясни, че става въпрос за „Попския“ плаж в Царево, плажът в зоната на Варна около Шокъровия канал, както и в района на Златни пясъци. Василева напомни, че в Златни пясъци е изградено дълбоководно заустване, което отвежда навътре в морето пречистените отпадъчни води. „Инвестираме и това ще бъде един от първите проекти, който ще се реализира през новия програмен период за модернизация на пречиствателната станция в Златни пясъци”, допълни тя.

„Със средствата на оперативната програма се преодолява този дефект, който беше допуснат в периода 2005-2008 г., когато беше масовото застрояване, без да се осигури предварително подземната и базисна инфраструктура, тоест вече сме компенсирали това и надявам се, че всички оценят усилията, най-вече туристите, които се радват на добро време и на възможността да плажуват по българското Черноморие”, каза тя.

“Активно инвестираме за изгарждане на пречиствателните станции по Черноморието и необходимата ВиК мрежа така, че да се обхванат големите населени места там. Повече от 300 милиона лева са инвестирани за тях и проектите вече са факт – голяма част от тях вече приключиха”, каза министър Василева. До края на месеца ще приключат инвестициите в района на Черно море - става дума за пречиствателни съоръжения в Поморие, Варна, Бургас, Несебър и Созопол. Така че големите населени места вече са обхванати от съоръжения.

От 31 юли вече са обявени първите покани за предложения по одобри ОП “Околна среда – 2014-2020″ – т.е. бенефициентите могат да кандидатстват с проектни предложения, за да ползват възможностите, които осигурява ОП, каза Василева. 

ЕК одобри ОП “Околна среда – 2014-2020″ с бюджет 3,5 млрд. лева. Средствата ще бъдат насочени към политиката за опазване на околната среда и измененията в климата. Един от приоритетите, към които ще бъдат насочени тези средства са компостиращи инсталации.

Компостирането е много сериозен акцент в осигурявания финансовия ресурс за подпомагане на политиката за управление на отпадъците, подчерта министърът на екологията. Сериозен елемент от финансирането е насочено към управлението на отпадъците, който изцяло да съответства на принципа, че отпадъкът е ресурс, а не ненужен боклук. “Затова подпомагане общините да доразвият своите системи за управление на отпадъците, където те са налични, а там където не са – да продължим за изграждането им”, каза екоминистърът.

Василева обясни, че компостиращите инсталации са важни, защото чрез тях може да се обработи отпадъкът, генериран от зелените системи или биоразградими отпадъци от селскостопанските райони – хранителни и зелени отпадъци. Отпадъкът се обработва така, че първо се обезврежда, а след това тъй като съдържа полезни компоненти, може да се използва за наторяване в селското стопанство, за рекултивация на нарушени терени – например, стари мини – или за поддържане на зелените системи в градовете.

97 милиона лева ще бъдат предоставени на общините, които имат желание да кандидатстват и да изградят такива инсталации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
bigi
преди 8 години
Ха-ха! Само аз ли се изсмях в началото като го прочетох това? :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още