fallback

За поставяне на билборд край пътя ще се подава онлайн заявление

Пътната агенция прави публични няколко електронни регистъра

14:05 | 27.08.15 г. 90

За поставяне на рекламни пана край пътищата бизнесът ще иска по електронен път от 2016 г. разрешение от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Сега разрешенията за изграждане и експлоатация на билбордовете се заявяват и получават в областните пътни управления с ръчно попълване на документи, което отнема немалко време, обясни ръководителят на проекта инж. Георги Златев.

Ще бъде разработен и електронен калкулатор за движението на извънгабаритните или тежките автомобили. С онлайн калкулатора превозвачите на извънгабаритни товари ще могат бързо да пресметнат каква такса е необходимо да заплатят за преминаване по пътната мрежа, съобщи АПИ.

Като електронна справочна услуга - под формата на карта, ще се предоставя информация за републиканските пътища, за които е необходима винетка и за кои участъци от пътната мрежа (урбанизирани територии и общински пътища) такава не се изисква.

Пак през компютъра граждани и бизнес ще имат достъп до голямо количество информация, както и до четири регистъра. Това са:

- Регистър за паспортизация на крайпътни рекламни съоръжения. Чрез него ще се прави справка за всяко рекламно съоръжение – кога е издадено разрешението за изграждането му и докога е валидно. Ще има и предварителна информация къде би могло да се изгради ново рекламно съоръжение.

- Електронен регистър за търговски крайпътни обекти - бензиностанции, мотели и ресторанти.

- Електронен регистър за подземни или надземни линейни съоръжения – оптични кабели, газопроводи, водопроводи, с данни кой стопанисва съоръженията.

- Регистър на товароносимост и габарити на пътните съоръжения. Той ще дава информация за маршрута, по който извънгабаритните или тежките пътни превозни средства ще може да преминат в зависимост от техните габарити. В момента няма електронна база данни по какви маршрути и съоръжения могат да минат специалните товари и колко би струвало това.

Електронните услуги се въвеждат като част от проекта „Предоставяне на ГИС базирани електронни административни услуги от Агенция „Пътна инфраструктура”. Проектът е финансиран от оперативна програма „Административен капацитет“. Изпълнител е „ЕСРИ-България” ООД. Стойността на договора е 668 хил. лв. без ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:51 | 13.09.22 г.
fallback