IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Василева: Инвестициите в пречиствателни станции по морето са големи

Заради замърсяването на въздуха в Русе частично спира производството на завод за автомобилни части

11:18 | 23.09.15 г.
<p>
	Пречиствателната станция в Созопол беше открита на 19 септември 2015 г. <em>Снимка: МОСВ</em></p>

Пречиствателната станция в Созопол беше открита на 19 септември 2015 г. Снимка: МОСВ

В последните години бяха направени много инвестиции в пречиствателни станции по  българското Черноморие. Това каза в интервю за bTV министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя припомни, че и тази година са открити мащабни обекти по морето.

Василева коментира и цитирано от медиите изказване на премиера Бойко Борисов, че "догодина ще можем да се къпем много по-спокойно в Черно море, то вече е по-чисто и от турското, и от гръцкото".

„Съгласна съм, че наистина морето ни е по-чисто, защото целенасочено се инвестира по Черноморското крайбрежие. Големият проблем там беше строителният бум 2005-2008 г., когато се разраснаха неимоверно населените места, без да бъдат обезпечени с инфраструктура. С подкрепата на програма „Околна среда“ насочваме усилията за изграждане на пречиствателни съоръжения и ВиК мрежа там, където няма такива и се рехабилитират съществуващите“, заяви министърът.

Тя припомни, че преди дни в Созопол беше открита пречиствателна станция, като там досега не е имало такава. Съоръжението ще обслужва и Черноморец. Тогава от МОСВ съобщиха, че станцията струва 75 млн. лв., осигурени с еврофинансиране, и има капацитет да обслужва 15 000 жители на Созопол и околностите и близо 40 000 туристи в сезон.    

„Всички отпадъчни води се заустват в пречиствателната станция, след това се отвеждат на 2 км навътре в морето“, каза Ивелина Василева. И допълни, че досега там е имало частично изградена тръба, която отвеждала навътре отпадните води.

Тя посочи още, че за водния цикъл на  Поморие са били предвидени 95 млн. лв., във Варна се прави пълно пречистване и заустване на водите в съответствие с всички норми. Министърът допълни, че са правени инвестиции във ВиК инфраструктурата на Провадия,  в Руен - нова пречиствателна станция, както и в Бургаско. Необходимо било да се рехабилитира  съоръжението в  Обзор, както и да се инвестира в по-малките населени места.

За скандалното замърсяване в Лозенец, заради което плажът беше затворен, тя припомни, че случаят беше предизвикан от изпускане на непречистени води през аварийния изпускател на станцията. „Необходимо е обаче и повече внимание да се обърне върху правилната експлоатация, защото в Лозенец има пречиствателно съоръжение, не би трябвало да се допускат такива случаи - директно да се изпускат непречистени води“, обясни тя.

За замърсяването на въздуха в Русе през миналата седмица тя каза, че е имало изпускане на вредни вещества. Завод за автомобилни части е санкциониран  за превишаване на нормите с  35 000 лева през юни. Предприятието сега подлежи на  особен контрол и проверка, тъй като случаите на превишаване на нормите зачестили. Част от производството ще бъде принудително спряно до привеждане в съответствие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още