fallback

Министерството на туризма спира работата по два проекта по старата ОПРР

Проектите са на стойност около 3,7 млн. лева, парите се прехвърлят към други проекти

16:19 | 23.09.15 г.

Министерството на туризма е решило да прекрати проектите за изготвянето на маркетингови проучвания и анализи в сферата на туризма и за участията в борси и туристически изложения и организирането на опознавателни турове за туроператори и туристически агенции заради натрупани сериозни закъснения, съобщават от ведомството.

Проектите се финансират от старата оперативна програма “Регионално развитие” (2007-2013 г.) и са на обща стойност около 3,7 млн. лева. Средствата ще бъдат пренасочени по други проекти по програмата, посочват от ведомството.

Двата проекта - „Маркетингови проучвания, анализи и методики и оценка на ефективността на националния маркетинг, изготвяне и актуализиране на стратегии” и „Участия на България на специализирани борси и изложения и организиране на опознавателни турове за туроператори и туристически агенции”, са наследени от старото Министерство на икономиката и енергетиката. Ведомството не е стартирало нито една дейност по тях. При обособяването на Министерството на туризма обществените поръчки по тези проекти са били забавени между 10 и 30 месеца, посочва се в съобщението.

От началото на 2015 г. новото туристическо министерство е подготвило спешно тръжни документи и е стартирало обществени поръчки и по двата проекта. Тъй като от 2012 г. обаче по двата проекта не е свършено нищо, за дейностите е необходимо да се направи актуализация, а отделно изпълнението на различните дейности е взаимосвързано и не може да тече паралелно. Поради тази причина процедурите не могат да приключат в рамките на крайния срок – 8 декември т.г.

От ведомството посочват, че за десетте месеца от съществуването си администрацията в сферата на туризма е успяла да ускори работата по петте наследени от Министерството на икономиката и енергетиката проекти по старата регионална програма. Общата стойност на проектите е 20 млн. лева. Така е преодолян рискът от загуба на над 8 млн. лева по програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:54 | 09.09.22 г.
fallback