IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на туризма спира работата по два проекта по старата ОПРР

Проектите са на стойност около 3,7 млн. лева, парите се прехвърлят към други проекти

16:19 | 23.09.15 г.
Министерството на туризма спира работата по два проекта по старата ОПРР

Министерството на туризма е решило да прекрати проектите за изготвянето на маркетингови проучвания и анализи в сферата на туризма и за участията в борси и туристически изложения и организирането на опознавателни турове за туроператори и туристически агенции заради натрупани сериозни закъснения, съобщават от ведомството.

Проектите се финансират от старата оперативна програма “Регионално развитие” (2007-2013 г.) и са на обща стойност около 3,7 млн. лева. Средствата ще бъдат пренасочени по други проекти по програмата, посочват от ведомството.

Двата проекта - „Маркетингови проучвания, анализи и методики и оценка на ефективността на националния маркетинг, изготвяне и актуализиране на стратегии” и „Участия на България на специализирани борси и изложения и организиране на опознавателни турове за туроператори и туристически агенции”, са наследени от старото Министерство на икономиката и енергетиката. Ведомството не е стартирало нито една дейност по тях. При обособяването на Министерството на туризма обществените поръчки по тези проекти са били забавени между 10 и 30 месеца, посочва се в съобщението.

От началото на 2015 г. новото туристическо министерство е подготвило спешно тръжни документи и е стартирало обществени поръчки и по двата проекта. Тъй като от 2012 г. обаче по двата проекта не е свършено нищо, за дейностите е необходимо да се направи актуализация, а отделно изпълнението на различните дейности е взаимосвързано и не може да тече паралелно. Поради тази причина процедурите не могат да приключат в рамките на крайния срок – 8 декември т.г.

От ведомството посочват, че за десетте месеца от съществуването си администрацията в сферата на туризма е успяла да ускори работата по петте наследени от Министерството на икономиката и енергетиката проекти по старата регионална програма. Общата стойност на проектите е 20 млн. лева. Така е преодолян рискът от загуба на над 8 млн. лева по програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още